Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Shizuoka 4 Year Old 2019 Asta Morris

Tasting Notes Posted on 05/06/2024 16:30

Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka 4 Year Old 2019/2023 Asta Morris, bourbon (peated) #1222, 500ml, 302 bts
Kleur: goud
ABV: 65.2%

ピーテッド

Vorig jaar verraste (nou, ja) Bert Bruyneel ons met een 5-jarig single cask van Shizuoka en die was simpelweg geweldig. Nu wil hij die stunt nog eens overdoen met dit bourbon barrel dat in 2019 te slapen werd gelegd, gevuld met geturfde spirit, die verkregen werd nadat de wort opgepeuzeld werd door Pinnacle gist. Ik fronste wel even de wenkbrauwen toen ik op het label zag staan dat het gebotteld werd op 65.2%. Dat belooft!

Ooh, deze neus kan je gerust een beetje vuil noemen met toetsen van wierrook, zilverpoets en olieverf, duidelijke turf en wilde bloemen. Een tikkeltje farmy, zelfs. Daaronder zit een heerlijke fruitigheid van appels, mango en limoen, maar ook wat Japanse thee, amandelpasta en zelfs een toefje anijs. Erg complex en boeiend, erg lekker!

Van perfecte integratie gesproken! Ja, het alcoholpercentage laat zich voelen, maar dit is zo gevaarlijk drinkbaar… Erg fruitig, ook, wat hem een ietwat helder karakter geeft, maar de peated malt laat zich zeker en vast opmerken. Machtig lekker, hoor. Nog een hint van popcorn, geroosterde amandelen en gerookte yuzu! Man, man, man, was is dat hier allemaal?

En dan die afdronk: de harmonie nabij. Alles smaken komen hier perfect samen om een bevredigende finale te brengen. Rokerig, zacht drogend en zoet. Machtige malt!

Zotte, zotte Bert, we kunnen vaak goed lachen en de draak steken met elkaar, maar verdorie, kerel, je bent een kunstenaar. Dit is zonder enige twijfel een Japanse parel. Ik hoop dat je binnenkort nog eens terugkeert naar het Land van de Rijzende Zon en uw vrienden bij Shizuoka u nog eens loslaten in het warehouse. Je weet ze uit te kiezen. De titel van dit mooie stukje spreek je overigens uit als ‘Pīteddo’, wat zoveel als ‘geturfd’ betekent.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Shizuoka United S 2023 Summer Edition

Tasting Notes Posted on 05/06/2024 12:30

Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka United S 2023 Summer Edition, 500ml
Kleur: goud
ABV: 50.5%

Het Japanse symbool in de titel is ‘Natsu’, het Japanse woord voor zomer. Want dat is wat deze United S voor mij symboliseert! Het is een malt die samengesteld werd met spirit die zowel op de Pot Still K als de Pot Still W werd gedistilleerd, dan afzonderlijk gerijpt en tot slot 17 dagen lang (!) gehuwd alvorens op fles te gaan. Voor deze vatting werd gebruikt gemaakt van voormalige bourbonvaten, maar er gingen ook enkele wijnvaten in de mix!

Fantastisch frisse, zomerse neus op zachte aardse toetsen en wat hout, appels, mango’s, abrikozen en nectarines. Wat een heerlijke fruitigheid. Voeg daar gerust nog een beetje venkel en wat citroen bij. Een druppeltje lycheewijn (zou het?), een vleugje Japanse thee en zachte honing. Squeaky clean. Man, man, man, wat een neus!

Tintelend op de tong op citroenzeste, romige vanillevla, meloen, nectarine en appelsiensap, maar ook sandaalhout en tabak met heerlijke, subtiele toetsen van rook. Woodsmoke of peat? Wellicht een beetje van beide. Magistraal, gewoon.

Heerlijke, lange afdronk die minutenlang blijft geven.

Hoe oud is dit ook alweer? Uhu. Age matters? Ha! Bij het lekkerste wat ik al van Shizuoka geproefd heb. Niet goedkoop, toegegeven, maar wel bijzonder goed spul. Drink less, but drink better, zou ik zeggen.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Shizuoka Pot Still W 100% Japanese Barley First Edition

Tasting Notes Posted on 05/06/2024 06:30

Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka Pot Still W 100% Japanese Barley First Edition, b. 2023
Kleur: licht goud
ABV: 55.5%

強力な

Shizuoka lanceerde eerder al een Pot Still K 100% Japanese Barley (alsook een imported barley expressie), maar nu verschijnt voor het eerst een Pot Still W 100% Pot Still Barley. Zoals de naam aangeeft is deze jonge Japanse single malt gestookt van 100% lokaal verbouwde, Japanse gerst en is de spirit gestookt op de zogenaamde ‘wood fired’ still in plaats van de quasi legendarische voormalige Karuizawa still.

Egale en erg cleane neus met flink wat minerale toetsen, maar vooral wit fruit en vanille, iets van hazelnoten in nougat en heldere yuzu. Het geheel komt relatief speels over alsof er een druppel Fanta Lime in gedropt werd. Haribo beertjes en zuurtjes en iets van – niet lachen – rauwe asperges. Handwarmte is een godsgeschenk voor deze malt. Machtig!

Op smaak is dit zo zacht als een yukata, met wederom minerale toetsen (kalk?) en wit fruit, maar de citrus is iets meer uitgesproken. Het alcoholpercentage bevalt prima. De integratie is op zijn Japans: nagenoeg perfect. Dit is verrassend fris, maar wel bijzonder complex tegelijkertijd. Voor zo’n jonge malt is dat toch knap. Maar goed, het is gemaakt door Japanners, dus kan bijna niet anders, toch? Machtig!

Een lange, frisse en zoete, zacht kruidige afdronk is mijn deel. De yuzu keert terug op het sterfbed met een hint van… bruistablet. Machtig!

Wow. Gewoon wow! De titel reflecteert dat ook, want Kyōryokuna betekent niet meer of minder dan ‘krachtig’ of – wat dacht u? – ‘machtig’.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).