Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka United S 2023 Summer Edition, 500ml
Kleur: goud
ABV: 50.5%

Het Japanse symbool in de titel is ‘Natsu’, het Japanse woord voor zomer. Want dat is wat deze United S voor mij symboliseert! Het is een malt die samengesteld werd met spirit die zowel op de Pot Still K als de Pot Still W werd gedistilleerd, dan afzonderlijk gerijpt en tot slot 17 dagen lang (!) gehuwd alvorens op fles te gaan. Voor deze vatting werd gebruikt gemaakt van voormalige bourbonvaten, maar er gingen ook enkele wijnvaten in de mix!

Fantastisch frisse, zomerse neus op zachte aardse toetsen en wat hout, appels, mango’s, abrikozen en nectarines. Wat een heerlijke fruitigheid. Voeg daar gerust nog een beetje venkel en wat citroen bij. Een druppeltje lycheewijn (zou het?), een vleugje Japanse thee en zachte honing. Squeaky clean. Man, man, man, wat een neus!

Tintelend op de tong op citroenzeste, romige vanillevla, meloen, nectarine en appelsiensap, maar ook sandaalhout en tabak met heerlijke, subtiele toetsen van rook. Woodsmoke of peat? Wellicht een beetje van beide. Magistraal, gewoon.

Heerlijke, lange afdronk die minutenlang blijft geven.

Hoe oud is dit ook alweer? Uhu. Age matters? Ha! Bij het lekkerste wat ik al van Shizuoka geproefd heb. Niet goedkoop, toegegeven, maar wel bijzonder goed spul. Drink less, but drink better, zou ik zeggen.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).