Distilleerderij: Shizuoka
Regio: Japan
Fles: Shizuoka Pot Still W 100% Japanese Barley First Edition, b. 2023
Kleur: licht goud
ABV: 55.5%

強力な

Shizuoka lanceerde eerder al een Pot Still K 100% Japanese Barley (alsook een imported barley expressie), maar nu verschijnt voor het eerst een Pot Still W 100% Pot Still Barley. Zoals de naam aangeeft is deze jonge Japanse single malt gestookt van 100% lokaal verbouwde, Japanse gerst en is de spirit gestookt op de zogenaamde ‘wood fired’ still in plaats van de quasi legendarische voormalige Karuizawa still.

Egale en erg cleane neus met flink wat minerale toetsen, maar vooral wit fruit en vanille, iets van hazelnoten in nougat en heldere yuzu. Het geheel komt relatief speels over alsof er een druppel Fanta Lime in gedropt werd. Haribo beertjes en zuurtjes en iets van – niet lachen – rauwe asperges. Handwarmte is een godsgeschenk voor deze malt. Machtig!

Op smaak is dit zo zacht als een yukata, met wederom minerale toetsen (kalk?) en wit fruit, maar de citrus is iets meer uitgesproken. Het alcoholpercentage bevalt prima. De integratie is op zijn Japans: nagenoeg perfect. Dit is verrassend fris, maar wel bijzonder complex tegelijkertijd. Voor zo’n jonge malt is dat toch knap. Maar goed, het is gemaakt door Japanners, dus kan bijna niet anders, toch? Machtig!

Een lange, frisse en zoete, zacht kruidige afdronk is mijn deel. De yuzu keert terug op het sterfbed met een hint van… bruistablet. Machtig!

Wow. Gewoon wow! De titel reflecteert dat ook, want Kyōryokuna betekent niet meer of minder dan ‘krachtig’ of – wat dacht u? – ‘machtig’.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-05-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).