Brouwerij: Moersleutel
Regio: Nederland
Fles: Moersleutel Octane Overlord, Russian Imperial Stout with Smoked & Peated Malt, 440ml
Kleur: zwart
ABV: 12%

Smoked & Peated Malt

Op het label van het blikje prijkt dat het om een stout gaat met ‘Smoked & Peated Malt’. Dat klink voor mij al whiskyliefhebber natuurlijk erg interessant. En daarmee zijn ze niet aan hun proefstuk toe. Vorig jaar proefde ik bijvoorbeeld hun zogenaamde Smoked Peated Islay No 1, die gerijpt had op vaten van Bunnahabhain en Laphroaig. Hij schenkt gitzwart met een mooie, beige kraag waarvan de minuscule belletjes lang overeind blijven.

Nogal brutale neus op chicorei, mos, modder en zoetzure turf, aangevuld met gebrande mout en  plasticine. Gepofte kastanjes en walnoten besprenkeld met een druppeltje kandijsiroop.

Flink boozy en romig. Je kan hem bijna kauwen. Een pak zoeter dan de neus deed vermoeden met gezoete koffie, melkchocolade met pralinévulling, licht aangebrande karamel, tamme kastanjes, witloof en chicorei, alsook het zoetzure van de ‘smoked & peated malt’. In die optiek lijkt hij wel een tweelingbroertje van de stout die ik vorig jaar proefde van hetzelfde huis (op Bunna, dus). Dit is wel heel erg lekker, hoor.

Middellange, zoetzure afdronk met een zilt randje op het allerlaatste moment.

Heerlijk, gewoon. Zou me absoluut niet verbazen mocht dit gebotteld zijn van een zustervat van de Smoked Peated Malt Islay No 1 die ik in januari 2023 proefde. Merci, Manny!

Geproefd door Mark Dermul op 28-03-2024