Bottelaar: Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Vallein-Tercinier Lot 55 Bon Bois Malternative Beglium #29 ‘Arôme Exquis’, 165 bts
Kleur: koper
ABV: 41.50%

Voortreffelijk Aroma

Deze nieuwe cognac van Malternative Belgium, bestierd door de immer sympathieke Pieter Knapen en zijn lieftallige Betere Helft Ysatis, is bijzonder om twee redenen. Vooreerst is het de allereerste release die Pieter onder eigen label doet van een cognac uit de regio Bons Bois en daarnaast is het een Vallein-Tercinier die de Franse producent zelf gestookt heeft. We kennen dit huis immers voornamelijk als broker (hoewel ze ter plekke eerder spreken van een négociant) die zijn eau-de-vie elders aankoopt, maar dit hebben ze wel degelijk zelf gestookt. Het is een vatting van vier damme jeannes uit 1955, die op hun beurt gevuld werden in 2010 met cognac die eerst 55 jaar in een zogenaamde natte kelder lagen te rijpen op Limousin eik. De naam van dit spul – Arôme Exquis, oftewel Voortreffelijk Aroma – laat weinig aan de verbeelding over. Proeven, die handel !

Op de neus maakt deze cognac zijn naam onmiddellijk en ondubbelzinnig waar : dit is een voortreffelijk aroma. Heerlijk fruitmandje met nectarines, abrikozen, perziken en mango, gevolgd door roze pompelmoes, bloedappelsien en een druppeltje balsamico. Bijzonder aromatisch. Ik ben hier een half uurtje zoet mee geweest.

Op smaak komt het fruit terug met de nadruk op de pompelmoes en bloedappelsien, maar vertoont hij ook onmiddellijk een flinke mineratliteit. Alsof ik hem uit een stenen kelk proef. De kruidigheid neemt hand over hand toe met nootmuskaat, gember en een fris takje munt. Midpalate verschijnt een subtiele bittere toets van bloedappelsien en tamme kastanjes. Dit is groots.

De afdronk is op zijn zachts gezegd indrukwekkend. Lang, fruitig, licht bitter en zacht drogend, maar nooit houterig.

Bijna 70 jaar geleden gestookt en 15 jaar geleden op glas gestoken, maar nog niets aan kracht ingeboet. Ondanks het bescheiden ABV is dit een aromatische krachtpatser, waarbij vooral de neus – of wat had u gedacht ? – uitzonderlijk lekker is. Reken op 599 EUR.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).