Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Moon Spiced Rum

Tasting Notes Posted on 05/04/2024 16:30

Bottelaar: Moon
Regio: België
Fles: Moon Spiced Rum, 50cl
Kleur: brons
ABV: 40%

Colaflesjes

Moon is een Belgisch merk en is vooral bekend van gin (maar daarover later meer), maar ze brachten ook deze Caribische blend op de markt onder de naam Spiced Rum. Moon onderscheidt zich van de concurrentie doordat voor de productie ook gebruik werd gemaakt van een gecertificeerde maansteen! Vandaar ook de naam, natuurlijk. Een gimmick? Zeker weten. Maar de meesterstoker van Stokerij De Moor heeft hier ook een hand in, dus wie weet hebben we wel te maken met een erg prettige rum! Hij rijpte drie jaar en werd op 40% gebotteld in kleine flesjes.

De neus is zoet, maar relatief eenvoudig, moet ik zeggen. Vreemd genoeg is het eerste wat voor mijn geestesoog verschijnt colaflesjes, de gummi snoep. Daarnaast wat geprakte banaan en flink wat vanille, iets van gekonfijte bloedappelsien en wat cacaopoeder. Verre van slecht, weliswaar.

Lekker olieachtig en meteen mierzoet op colaflesjes, melkchocolade, banaan, vanille, kaneel en zoethout. Erg toegankelijk en drinkbaar en wellicht erg goed in een cocktail, maar ook puur is dit best te genieten. De colaflesjes en de banaan domineren en maken hier een bijna snoeperige rum van. Dat valt niet tegen.

De finish is middellang en snoeperig zoet.

Bijzonder drinkbaar en erg zoet, meer dan okay. Voor een fles van 50cl van deze rum betaal je net geen 40 EUR. Ik ben er zeker van dat deze mooi overeind blijft in cocktails.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Vallein-Tercinier Lot 55 Bons Bois Malternative Belgium #29 ‘Arôme Exquis’

Tasting Notes Posted on 05/04/2024 12:30

Bottelaar: Malternative Belgium
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Vallein-Tercinier Lot 55 Bon Bois Malternative Beglium #29 ‘Arôme Exquis’, 165 bts
Kleur: koper
ABV: 41.50%

Voortreffelijk Aroma

Deze nieuwe cognac van Malternative Belgium, bestierd door de immer sympathieke Pieter Knapen en zijn lieftallige Betere Helft Ysatis, is bijzonder om twee redenen. Vooreerst is het de allereerste release die Pieter onder eigen label doet van een cognac uit de regio Bons Bois en daarnaast is het een Vallein-Tercinier die de Franse producent zelf gestookt heeft. We kennen dit huis immers voornamelijk als broker (hoewel ze ter plekke eerder spreken van een négociant) die zijn eau-de-vie elders aankoopt, maar dit hebben ze wel degelijk zelf gestookt. Het is een vatting van vier damme jeannes uit 1955, die op hun beurt gevuld werden in 2010 met cognac die eerst 55 jaar in een zogenaamde natte kelder lagen te rijpen op Limousin eik. De naam van dit spul – Arôme Exquis, oftewel Voortreffelijk Aroma – laat weinig aan de verbeelding over. Proeven, die handel !

Op de neus maakt deze cognac zijn naam onmiddellijk en ondubbelzinnig waar : dit is een voortreffelijk aroma. Heerlijk fruitmandje met nectarines, abrikozen, perziken en mango, gevolgd door roze pompelmoes, bloedappelsien en een druppeltje balsamico. Bijzonder aromatisch. Ik ben hier een half uurtje zoet mee geweest.

Op smaak komt het fruit terug met de nadruk op de pompelmoes en bloedappelsien, maar vertoont hij ook onmiddellijk een flinke mineratliteit. Alsof ik hem uit een stenen kelk proef. De kruidigheid neemt hand over hand toe met nootmuskaat, gember en een fris takje munt. Midpalate verschijnt een subtiele bittere toets van bloedappelsien en tamme kastanjes. Dit is groots.

De afdronk is op zijn zachts gezegd indrukwekkend. Lang, fruitig, licht bitter en zacht drogend, maar nooit houterig.

Bijna 70 jaar geleden gestookt en 15 jaar geleden op glas gestoken, maar nog niets aan kracht ingeboet. Ondanks het bescheiden ABV is dit een aromatische krachtpatser, waarbij vooral de neus – of wat had u gedacht ? – uitzonderlijk lekker is. Reken op 599 EUR.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Pineau des Charentes: François 1er Grande Reserve

Tasting Notes Posted on 05/04/2024 06:30

Bottelaar: Lheraud
Regio: Frankrijk
Fles: Pineau des Charentes François 1er Grande Reserve
Kleur: brons
ABV: 17%

Frans I

De Pineau François 1er bestaat al erg lang (werd origineel gelanceerd in 1934), maar toen de laatste generatie op pensioen wilde gaan, zag het er even naar uit dat het merk zou verdwijnen. Maison Lhéraud, een huis dat al sinds 1785 cognac, armagnac en pineau produceert, nam de boel over, zodat het merk niet teloor zou gaan. In het glas zit de François 1er Grande Reserve.

Wel… die neus is toch wel wat old school als u het mij vraagt, want ik krijg niet alleen mooie bloemige en fruitige toetsen als van sinaasappel, viooltjes, walnoten en abrikozen, maar ook iets medicinaals met flink wat kamfer. Erg aangenaam, hoor. Krachtig aroma.

Heerlijke, zoete smaak met de nadruk op appelsienmarmelade en kaneel, met een mespuntje nootmuskaat. Wat amandelspijs en iets bitters als van walnoten verblijden mijn smaak papillen en tonen aan dat dit veel meer is dan gewoon een erg zoete Pineau. Vanille treedt in, alsook iets van karamel en zoethout. Erg, erg goed, zeg.

De afdronk is lang en zoet, met florale toetsen op het sterfbed.

Heerlijk met een blokje ijs, maar ik prefereer hem toch op kamertemperatuur. Wist-je-dat-je : hij werd genoemd naar Frans de Eerste, koning van Frankrijk van 1515 tot 1547, die geboren werd in Cognac op 12 september 1494. De fles is nog op voorraad bij Malternative Belgium voor 69 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).