Bottelaar: Lheraud
Regio: Frankrijk
Fles: Pineau des Charentes François 1er Grande Reserve
Kleur: brons
ABV: 17%

Frans I

De Pineau François 1er bestaat al erg lang (werd origineel gelanceerd in 1934), maar toen de laatste generatie op pensioen wilde gaan, zag het er even naar uit dat het merk zou verdwijnen. Maison Lhéraud, een huis dat al sinds 1785 cognac, armagnac en pineau produceert, nam de boel over, zodat het merk niet teloor zou gaan. In het glas zit de François 1er Grande Reserve.

Wel… die neus is toch wel wat old school als u het mij vraagt, want ik krijg niet alleen mooie bloemige en fruitige toetsen als van sinaasappel, viooltjes, walnoten en abrikozen, maar ook iets medicinaals met flink wat kamfer. Erg aangenaam, hoor. Krachtig aroma.

Heerlijke, zoete smaak met de nadruk op appelsienmarmelade en kaneel, met een mespuntje nootmuskaat. Wat amandelspijs en iets bitters als van walnoten verblijden mijn smaak papillen en tonen aan dat dit veel meer is dan gewoon een erg zoete Pineau. Vanille treedt in, alsook iets van karamel en zoethout. Erg, erg goed, zeg.

De afdronk is lang en zoet, met florale toetsen op het sterfbed.

Heerlijk met een blokje ijs, maar ik prefereer hem toch op kamertemperatuur. Wist-je-dat-je : hij werd genoemd naar Frans de Eerste, koning van Frankrijk van 1515 tot 1547, die geboren werd in Cognac op 12 september 1494. De fles is nog op voorraad bij Malternative Belgium voor 69 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).