Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Fiji
Fles: Fiji SP 11 Year Old 2012/2023 The Whisky Jury, Refill Barrel Cask #12
Kleur: goud
ABV: 57.5%

Lautoka

Als ik FS en de regio Fiji zie staan, dan ga ik er van uit dat dit een rum is van de Fiji South Pacific Distilleries, te vinden op de westkust van het eiland in Lautoka op Navutu Road. Deze rum werd gedistilleerd in een pot-still in de zomer van 2012 en gebotteld in oktober vorig jaar door niemand minder dan The Whisky Jury, oftewel Joeri, die nog amper een introductie behoeft. Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. In september 2022 proefde ik al een eerder selectie van deze distilleerderij die hij op fles had getrokken. Deze rijpte 11 jaar op een refill barrel.

De neus is lekker op banaan, vanille, zoete boter en een hint van aceton, terwijl er op de achtergrond een zachte umami en zelf zilte toets verschijnen. Dit is een pak minder funky dan wat je van een Jamaicaanse rum mag verwachten, maar nog steeds erg bijzonder, hoor. Het is een stijl die mij erg aanstaat. Heel even doet het me denken aan mezcal, eerlijk gezegd.

Op de tong deemsteren de funky toetsen langzaam maar zeker weg om plaats te maken voor erg fruitige smaken als van banaan, ananas en sterfruit, maar tegelijkertijd komen er wat kruiden tevoorschijn. Ook het ziltje laat zich op de tong niet onbetuigd, wat even smaakt naar het sap waarop olijven worden bewaard.

Hoewel de afdronk lang en bevredigend is, laat hij de mond wel flink droog achter, waardoor ik de neiging krijg een glas water ter hand te nemen.

Fiji is een bestemming die doet wegdromen. Deze rum kan daarbij helpen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).