Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Fiji SP 11 Year Old 2012 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 04/04/2024 16:30

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Fiji
Fles: Fiji SP 11 Year Old 2012/2023 The Whisky Jury, Refill Barrel Cask #12
Kleur: goud
ABV: 57.5%

Lautoka

Als ik FS en de regio Fiji zie staan, dan ga ik er van uit dat dit een rum is van de Fiji South Pacific Distilleries, te vinden op de westkust van het eiland in Lautoka op Navutu Road. Deze rum werd gedistilleerd in een pot-still in de zomer van 2012 en gebotteld in oktober vorig jaar door niemand minder dan The Whisky Jury, oftewel Joeri, die nog amper een introductie behoeft. Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. In september 2022 proefde ik al een eerder selectie van deze distilleerderij die hij op fles had getrokken. Deze rijpte 11 jaar op een refill barrel.

De neus is lekker op banaan, vanille, zoete boter en een hint van aceton, terwijl er op de achtergrond een zachte umami en zelf zilte toets verschijnen. Dit is een pak minder funky dan wat je van een Jamaicaanse rum mag verwachten, maar nog steeds erg bijzonder, hoor. Het is een stijl die mij erg aanstaat. Heel even doet het me denken aan mezcal, eerlijk gezegd.

Op de tong deemsteren de funky toetsen langzaam maar zeker weg om plaats te maken voor erg fruitige smaken als van banaan, ananas en sterfruit, maar tegelijkertijd komen er wat kruiden tevoorschijn. Ook het ziltje laat zich op de tong niet onbetuigd, wat even smaakt naar het sap waarop olijven worden bewaard.

Hoewel de afdronk lang en bevredigend is, laat hij de mond wel flink droog achter, waardoor ik de neiging krijg een glas water ter hand te nemen.

Fiji is een bestemming die doet wegdromen. Deze rum kan daarbij helpen.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: New Yarmouth 13 Year Old 2009 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 04/04/2024 12:30

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: New Yarmouth 13 Old 2009/2023 The Whisky Jury, Refill Barrel Cask #14
Kleur: licht goud
ABV: 61.6%

Clarendon

Ik beken, ik had nog niet eerder van New Yarmouth gehoord. Blijkbaar werd deze distilleerderij opgericht door J. Wray & Nephew, die eerder bekendheid genieten omwille van Appleton. Beide distilleerderijen zijn te vinden in Clarendon, Jamaican. Voor mijn eerste kennismaking met dit huis heb ik een rum in het glas gebotteld door The Whisky Jury in hun onvolprezen reeks ‘The Many Faces of Rum’, gedistilleerd in december 2009 en gebotteld in oktober 2023. Het is een zogenaamde ‘High Ester’ rum, met een ester range van 500 tot 700 in het distillaat.

Oh, my… dit is inderdaad erg fruitig op ananas en banaan, maar tegelijkertijd bijzonder funky op toetsen van olijven, augurken en nagellakverwijderaar… Een frisse lift als van spearmint. Erg Jamaicaans, inderdaad. Maar wel erg genietbaar ook, ondanks dat de funkiness erg in your face is. Het ABV zit daar zonder twijfel voor wat tussen.

Ook op de tong laat het ABV zich flink gelden – logisch – maar water is niet noodzakelijk, mits benaderd met respect en geduld. Een pak fruitiger dan de neus deed vermoeden met nu ook wat snoeperige toetsen die me doen denken aan bananenchips, abrikozensnoepjes en ananaskubusjes. Tegelijkertijd vertoont hij een mooie mineraliteit. Midpalate krijg ik zelfs een hint van agrum en iets wat me aan grassen doet denken. Mooi is het alleszins!

Ook in de middellange afdronk blijft het fruit overeind met ananas en banaan op kop, terwijl iets van zoethout en helemaal op het einde karamel zich komen moeien.

Leuke eerste kennismaking, als u het mij vraagt.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Rum: Long Pond 7 Year Old 2015 The Whisky Jury

Tasting Notes Posted on 04/04/2024 06:30

Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: Long Pond 7 Year Old 2015/2023 The Whisky Jury, Refill Barrel Cask #1
Kleur: licht goud
ABV: 62.2%

Superglue

Long Pond bestaat al sinds 1753 en heeft dus een erg rijke geschiedenis, ook al is de meer recente geschiedenis wat lastiger. Omwille van problemen met de afvalverwerking en lekkende tanks ging ze in 2012 dicht. Het duurde nog tot 2017 alvorens ze weer open ging. Maar in juli 2018 werd ze getroffen door een zware brand. Vandaag de dag is Alexandre Gabriel, die we kennen van de Plantation Rums, mede-eigenaar. Het is onder zijn impuls dat de rum nu onder eigen naam op de markt komt en niet meer geblend wordt. Mijn eerste Long Pond ooit was eentje van The Whisky Jury. Dit is mijn tweede… van dezelfde bottelaar. Gestookt in een pot still in december 2015 en gebotteld in oktober 2023 onder zijn label ‘The Many Faces of Rum’. De ester range at birth bedraagt tussen de 550 en 700, volgens het label.

Superglue, koude koffie, mokatine en pindasaus… da’s de neus van deze funky Jamaicaan in een notendop. Daaronder zit nog flink wat ananas, mango en kumquats. Een hint van vanille. Heerlijk.

Hij is lekker olieachtig en krachtig. Wat wil je met zo’n ABV? Mierzoet en funky met tropisch fruit in een plasticine kuipje, aangevuld met hazelnoten en café frappé. Mokka-ijs. Slagroom en chocolade schaafsel. Erg goed, maar wel erg strak tegelijkertijd.

In de lange afdronk verschijnt er plots ook een flink zoete toets als van flan karamel.

Ah, Jamaicaanse rum… eens je de smaak te pakken hebt, laat hij je niet meer los.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).