Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: Long Pond 7 Year Old 2015/2023 The Whisky Jury, Refill Barrel Cask #1
Kleur: licht goud
ABV: 62.2%

Superglue

Long Pond bestaat al sinds 1753 en heeft dus een erg rijke geschiedenis, ook al is de meer recente geschiedenis wat lastiger. Omwille van problemen met de afvalverwerking en lekkende tanks ging ze in 2012 dicht. Het duurde nog tot 2017 alvorens ze weer open ging. Maar in juli 2018 werd ze getroffen door een zware brand. Vandaag de dag is Alexandre Gabriel, die we kennen van de Plantation Rums, mede-eigenaar. Het is onder zijn impuls dat de rum nu onder eigen naam op de markt komt en niet meer geblend wordt. Mijn eerste Long Pond ooit was eentje van The Whisky Jury. Dit is mijn tweede… van dezelfde bottelaar. Gestookt in een pot still in december 2015 en gebotteld in oktober 2023 onder zijn label ‘The Many Faces of Rum’. De ester range at birth bedraagt tussen de 550 en 700, volgens het label.

Superglue, koude koffie, mokatine en pindasaus… da’s de neus van deze funky Jamaicaan in een notendop. Daaronder zit nog flink wat ananas, mango en kumquats. Een hint van vanille. Heerlijk.

Hij is lekker olieachtig en krachtig. Wat wil je met zo’n ABV? Mierzoet en funky met tropisch fruit in een plasticine kuipje, aangevuld met hazelnoten en café frappé. Mokka-ijs. Slagroom en chocolade schaafsel. Erg goed, maar wel erg strak tegelijkertijd.

In de lange afdronk verschijnt er plots ook een flink zoete toets als van flan karamel.

Ah, Jamaicaanse rum… eens je de smaak te pakken hebt, laat hij je niet meer los.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).