Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: New Yarmouth 13 Old 2009/2023 The Whisky Jury, Refill Barrel Cask #14
Kleur: licht goud
ABV: 61.6%

Clarendon

Ik beken, ik had nog niet eerder van New Yarmouth gehoord. Blijkbaar werd deze distilleerderij opgericht door J. Wray & Nephew, die eerder bekendheid genieten omwille van Appleton. Beide distilleerderijen zijn te vinden in Clarendon, Jamaican. Voor mijn eerste kennismaking met dit huis heb ik een rum in het glas gebotteld door The Whisky Jury in hun onvolprezen reeks ‘The Many Faces of Rum’, gedistilleerd in december 2009 en gebotteld in oktober 2023. Het is een zogenaamde ‘High Ester’ rum, met een ester range van 500 tot 700 in het distillaat.

Oh, my… dit is inderdaad erg fruitig op ananas en banaan, maar tegelijkertijd bijzonder funky op toetsen van olijven, augurken en nagellakverwijderaar… Een frisse lift als van spearmint. Erg Jamaicaans, inderdaad. Maar wel erg genietbaar ook, ondanks dat de funkiness erg in your face is. Het ABV zit daar zonder twijfel voor wat tussen.

Ook op de tong laat het ABV zich flink gelden – logisch – maar water is niet noodzakelijk, mits benaderd met respect en geduld. Een pak fruitiger dan de neus deed vermoeden met nu ook wat snoeperige toetsen die me doen denken aan bananenchips, abrikozensnoepjes en ananaskubusjes. Tegelijkertijd vertoont hij een mooie mineraliteit. Midpalate krijg ik zelfs een hint van agrum en iets wat me aan grassen doet denken. Mooi is het alleszins!

Ook in de middellange afdronk blijft het fruit overeind met ananas en banaan op kop, terwijl iets van zoethout en helemaal op het einde karamel zich komen moeien.

Leuke eerste kennismaking, als u het mij vraagt.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-03-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).