Distilleerderij: Royal Brackla
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Royal Brackla 12 Year Old 2010/2022 Signatory Vintage, The Un-Chillfiltered Collection – Cask Strength for Whiskyworld Massen, first fill bourbon barrel #307496, 192 bts
Kleur: goud
ABV: 56.3%

Zeventien

De Brackla Distillery ligt op de grens tussen de Speyside en de Highlands, vlakbij Cawdor Castle, bekend van Shakespeare’s drama Macbeth. In het glas zit een 12-jarige die enkele jaren geleden gebotteld werd door Signatory in hun bekende Un-Chillfiltered Collection, speciaal voor Whiskyworld Massen in Luxemburg. Ik kreeg een sample in de handen gestopt door mijn goeie vriend Benny J. Met meer dan 7500 tasting notes op mijn blog, ben ik verrast dat dit nog maar mijn 17e Brackla is, eerlijk gezegd.

Lentefrisse neus op wit fruit, honing en mirabellen. Tikkeltje snoeperig, verre van onaardig. Dat gezegd zijnde, ook niet meteen een hoogvlieger. Gewoon een prima neus die aan de lente doet denken.

Oh! Op smaak is het wel stukken beter, moet ik zeggen. Krachtig, fruitig, helder, uitnodigend op appels en peren, noten, flink wat honing, sultanas, zoete mout, perzik en bijenwas. Dit is veel boeiender dan de neus deed vermoeden.

De afdronk is lekker lang, kruidig, snoeperig zoet en erg bevredigend.

Ja, ja, de neus was slechts een kleine introductie tot deze erg krachtige en mooie Royal Brackla. Een sluipschutter als u het mij vraagt. En dan te bedenken dat je dit voor minder dan 70 EUR kan kopen, nog steeds. Heerlijk. Dankjewel, Benny.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).