Distilleerderij: Alcoholes Finos Dominicanos
Regio: Dominicaanse Republiek
Fles: Patridom 12 Year Old Seleccion Exclusiva
Kleur: amber
ABV: 40%

Flan Karamel

Ik proefde mijn eerste Patridom eerder dit jaar, in de degustatiebox die The Nectar gelanceerd had ter ere van hun 15-jarige bestaan. Dat was een aangename XO. Patridom is overigens de samenvoeging van Patrimonium en Dominicano, oftewel Domincaans Erfgoed. Vandaag zet ik hun 12-jarige aan de lippen, ‘Seleccion Exclusive’ gedoopt. Het is een samenstelling van 6- tot 12-jarige rum die rijpte op een combinatie van Amerikaanse en Franse eik.

Hola, deze neus transporteert me zo terug naar mijn studententijd, toen ik in het weekend taarten ging bakken bij de lokale bakker (ja, ja, ik ben van alle markten thuis). Verse vanillepudding, rozijnen, vanille, (veel!) karamel, overrijp fruit, een hint van bijenwas en ahornsiroop. Wordt snoeperig binnen de kortste keren. Flan Karamel! Dat is het resultaat van 5 minuten ademen.

Erg zoet op chocolade, bruine suiker, ahornsiroop en gekonfijte appelsienen en sultanas. De Flan Karamel keert op smaak onmiddellijk en onverbiddelijk weer. Als dat je ding is, heb je dus geluk. Het is mijn ding, dus ik heb geluk. De body is wel wat aan de lichte kant, maar hij geeft voldoende smaak af dat je je niet al te veel zorgen moeten maken om het mondgevoel. Late kokos. Mooi in balans, eigenlijk.

Zelfs de afdronk doet me aan het eerder genoemde dessertje denken. Hoe plezant is dat?

Voorheen kwam deze fles als Ron Esclavo op de markt, een eerbetoon aan de slaven die op de plantages werkten. Pakweg 45 EUR. Ik vind het waar voor je geld. Oh, ja, hij doet het ook best goed als ruggengraat voor menig cocktail.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).