Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Patridom 12 Year Old Seleccion Exclusiva

Tasting Notes Posted on 02/04/2024 16:30

Distilleerderij: Alcoholes Finos Dominicanos
Regio: Dominicaanse Republiek
Fles: Patridom 12 Year Old Seleccion Exclusiva
Kleur: amber
ABV: 40%

Flan Karamel

Ik proefde mijn eerste Patridom eerder dit jaar, in de degustatiebox die The Nectar gelanceerd had ter ere van hun 15-jarige bestaan. Dat was een aangename XO. Patridom is overigens de samenvoeging van Patrimonium en Dominicano, oftewel Domincaans Erfgoed. Vandaag zet ik hun 12-jarige aan de lippen, ‘Seleccion Exclusive’ gedoopt. Het is een samenstelling van 6- tot 12-jarige rum die rijpte op een combinatie van Amerikaanse en Franse eik.

Hola, deze neus transporteert me zo terug naar mijn studententijd, toen ik in het weekend taarten ging bakken bij de lokale bakker (ja, ja, ik ben van alle markten thuis). Verse vanillepudding, rozijnen, vanille, (veel!) karamel, overrijp fruit, een hint van bijenwas en ahornsiroop. Wordt snoeperig binnen de kortste keren. Flan Karamel! Dat is het resultaat van 5 minuten ademen.

Erg zoet op chocolade, bruine suiker, ahornsiroop en gekonfijte appelsienen en sultanas. De Flan Karamel keert op smaak onmiddellijk en onverbiddelijk weer. Als dat je ding is, heb je dus geluk. Het is mijn ding, dus ik heb geluk. De body is wel wat aan de lichte kant, maar hij geeft voldoende smaak af dat je je niet al te veel zorgen moeten maken om het mondgevoel. Late kokos. Mooi in balans, eigenlijk.

Zelfs de afdronk doet me aan het eerder genoemde dessertje denken. Hoe plezant is dat?

Voorheen kwam deze fles als Ron Esclavo op de markt, een eerbetoon aan de slaven die op de plantages werkten. Pakweg 45 EUR. Ik vind het waar voor je geld. Oh, ja, hij doet het ook best goed als ruggengraat voor menig cocktail.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: WPL Jamaica Twor

Tasting Notes Posted on 02/04/2024 12:30

Distilleerderij: Worthy Park
Regio: Jamaica
Fles: WPL Jamaica selected by Twor
Kleur: clear
ABV: 59%

Juice

WPL staat voor Worthy Park Light, een rum met een estergehalte van 60 tot 119, whatever that means. Selected by Twor… ik heb geen flauw idee wie dat is… alhoewel! Ik zie dat op het label het smoelwerk staat van niemand minder dan mijn vriend Timon Salomez, dus ik  vermoed dat hij er voor iets tussen zit. Zou het zijn bijnaam kunnen zijn? Wie weet. Wat ik wel weet is dat we dus een pot still Jamaicaanse rum in het glas hebben.

Holy shit! Excuse my French, maar dit is wel heel apart. Gekookte sperziebonen, linoleum, aardappelschillen, mezcal, peaty new make, nieuwe sneakers… funky as hell en het is effe wennen. Maar wel heel erg plezant.

Ook op smaak moet ik eerste instantie aan peaty new make denken, alvorens ik snap dat hier meer aan de gang is. Agave keert weer (en dat verklaart wellicht waarom Timon hier zo zot van is), de new make-y toetsen evenzeer. Blind had ik dit nooit rum genoemd, laat staan Juice (zoals het op het label wordt vermeld). Plezant, echt.

Lang met een eerste zoetje, maar ook iets van rubber en… op het sterfbed… niet lachen… frambozenyoghurt! Waar komt dat nu weer vandaan? F-U-N-K-Y.

Puur is dat eigenlijk niet te drinken, toch? Dat moet wel bedoeld zijn als basis voor cocktails. Ik heb me hier wel erg mee geamuseerd. Bedankt voor het sample, Maarten!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Sixty Six 12 Year Old Family Reserve

Tasting Notes Posted on 02/04/2024 06:30

Distilleerderij: Foursquare
Regio: Barbados
Fles: Sixty Six 12 Year Old Family Reserve
Kleur: koper
ABV: 40%

1966

De Rum Sixty Six 12 Year Old is een blended rum, afkomstig van Barbados, een blend van zowel pot still als column still rum, gedistilleerd bij Foursquare. De blend werd destijds ontwikkeld voor de familie Seale – vandaar de naam Family Reserve – maar is ondertussen al jaren verkrijgbaar voor ons mere mortals. Hij is 100% tropical aged en eigenlijk verkrijgbaar voor een prikje, want niet eens 40 EUR. Trouwens, de naam Sixty Six verwijst dan weer naar 30 november 1966, de datum waarop Barbados onafhankelijk werd.

Droge neus op gedroogd en gekonfijt fruit, Luikse siroop, mokka en nootmuskaat. Aangenaam en toegankelijk.

De body is erg licht. Vanille, dadels, gekonfijte abrikozen met een zachte toets van zowel eik als nootmuskaat.

De afdronk is middellang op meer vanille en zacht drogende eik.

In alle eerlijkheid een allemansvriend die gevaarlijk vlot binnen kapt. Maar wel waar voor je geld en stukken beter dan de meeste rum die je in de supermarkt kan vinden. Dankjewel voor het sample, Marc!

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).