Distilleerderij: Foursquare
Regio: Barbados
Fles: Foursquare 16 Year Old 2007/2023 Eggscuses, Klubb23
Kleur: koper
ABV: 50.8%

Nile Crocodile

Ik beken, ik vind het label inventief en mooi. Een ei met daarin een beestje – in dit geval een crocodylus nilolicus oftewel Nile crocodile – en de naam Eggscuses, omdat bottelaar Klubb23 zich wil verontschuldigen dat dit géén single malt whisky betreft. Da’s erg uitgekiend en mooi vormgegeven (wat in schril contrast staat met hun emoji label van de nieuwe Glen Elgin, maar dit volledig terzijde). Een rum uit Barbados van Foursquare die maar liefst 16 jaar rijpte, dat kan al haast niet mislopen.

Aromatische neus op tabaksbladeren, melasse (doh!), kokosnoot, gebakken banaan, kersen en een aardse, vuile toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar die me wel bekoort en intrigeert.

Romig en zoet, met wederom dat vuil kantje. Banaan, kokos, kersen… het keert allemaal weer, aangevuld met café frappé en iets van nootmuskaat. Mooi gepeperd en met een prima integratie van de alcohol.

De afdronk is prima: lang, zoet, kruidig en licht drogend.

Geen ‘eggscuses’ nodig, hoor dit is prima spul! Verkrijgbaar voor 120 EUR. Als ik me niet vergis zijn er maar 50 flesjes van afgevuld.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).