Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rum: Foursquare 16 Year Old 2007 Eggscuses

Tasting Notes Posted on 01/04/2024 16:30

Distilleerderij: Foursquare
Regio: Barbados
Fles: Foursquare 16 Year Old 2007/2023 Eggscuses, Klubb23
Kleur: koper
ABV: 50.8%

Nile Crocodile

Ik beken, ik vind het label inventief en mooi. Een ei met daarin een beestje – in dit geval een crocodylus nilolicus oftewel Nile crocodile – en de naam Eggscuses, omdat bottelaar Klubb23 zich wil verontschuldigen dat dit géén single malt whisky betreft. Da’s erg uitgekiend en mooi vormgegeven (wat in schril contrast staat met hun emoji label van de nieuwe Glen Elgin, maar dit volledig terzijde). Een rum uit Barbados van Foursquare die maar liefst 16 jaar rijpte, dat kan al haast niet mislopen.

Aromatische neus op tabaksbladeren, melasse (doh!), kokosnoot, gebakken banaan, kersen en een aardse, vuile toets waar ik niet meteen de vinger op kan leggen, maar die me wel bekoort en intrigeert.

Romig en zoet, met wederom dat vuil kantje. Banaan, kokos, kersen… het keert allemaal weer, aangevuld met café frappé en iets van nootmuskaat. Mooi gepeperd en met een prima integratie van de alcohol.

De afdronk is prima: lang, zoet, kruidig en licht drogend.

Geen ‘eggscuses’ nodig, hoor dit is prima spul! Verkrijgbaar voor 120 EUR. Als ik me niet vergis zijn er maar 50 flesjes van afgevuld.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Don Papa Small Batch

Tasting Notes Posted on 01/04/2024 12:30

Distilleerderij: Don Papav
Regio: Filipijnen
Fles: Don Papa Small Batch Rum
Kleur: amber
ABV: 40%

Snoep!

Dit was de ‘deftige fles’ die onze developers uit Manila hadden meegebracht. Ja, mijn collega’s gaven me natuurlijk eerst die Tanduay rum – een beetje als fopcadeau, zeg maar – en kwamen dan met deze fles op de proppen. Don Papa wordt eveneens op de Filipijnen gestookt, namelijk op het eiland Negros Occidental, ook wel bekend als ‘Sugarlandia’. Het ruikerriet groeit daar op Mount Kanlaon, op vulkanische grond. Hij wordt overigens ook verdund naar 40% met bronwater van dezelfde berg. De rum rijpt 7 jaar in Amerikaanse eik.

Snoep! Dit is vloeibare snoep! Vanille en honing, winegums, Jelly Beans, eau-de-vie van abrikozen en een toets van hoestsiroop. Erg zacht en speels, maar wel mier- en mierzoet!

Bijzonder licht van body met opnieuw die snoeperige toetsen, deze keer bijgetreden met subtiele hints van gekonfijte bloedappelsien. Maar echt… dit is vloeibare snoep – er is geen betere manier om dit te omschrijven. Kapt binnen als Fanta… erg gevaarlijk.

De finish is… wacht… welke finish? Dit is weg voor je het beseft. Bijzonder kort. Oh, well…

Filipijnse rum is toch iets helemaal anders dan Caraïbische, moet ik zeggen. Maar dit viel mij best mee. Thanks, guys, much appreciated.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).Rum: Tanduay 5 Year Old Rhum Dark

Tasting Notes Posted on 01/04/2024 06:30

Distilleerderij: Tanduay Distillers Inc
Regio: Filipijnen
Fles: Tanduay 5 Year Old Rhum Dark, Gold Seal, 375ml
Kleur: koper
ABV: 80 Proof

Domestic Sale

Ik werk samen met enkele engineers die in Manila, Filipijnen, aan de slag zijn. Enkele maanden geleden kwamen ze over naar België voor een bezoek aan onze kantoren. Uiteraard zijn we op stap geweest en hebben we ons goed geamuseerd. Ik heb ze zelfs bij me thuis getrakteerd op een heuse whisky tasting, waar ze flink van onder de indruk waren. Ze vonden het dan ook belangrijk om een geschenk mee te brengen. Van collega TJ kreeg ik dit flesje in de hand gedrukt met de woorden dat het een niemendalletje betrof (hij had nog een andere, deftige fles mee ook, hij kent immers zijn wereld). Maar ik ben graag a good sport en dus ga ik deze toch ook eens proeven… tegen beter weten in, wellicht.

Koude koffie, roest en bloed, dat is het eerste wat ik op de neus ontwaar. Dat wordt gevolgd door nagellakverwijderaar (een woord dat goed scoort op Scrabble), toffee en amandelspijs. Maar ik beken, het is lang niet zo slecht als ik had gevreesd. Maar niet zoet genoeg en te aards om echt te bekoren.

Ouch, op smaak gaat het wel erg snel bergaf. Waterachtig, flets en enkel nog chemische zoetstof, karamel en vanille.

De afdronk – die ongenadig lang is – geeft nog een hint van kandijsuiker, maar wordt wel erg snel droog. En dat chemische kantje wordt nog eens extra benadrukt.

Blijkbaar al sinds 1854 op de markt en al flink wat medailles gewonnen… Tja, allemaal tussen 1876 en 1973. Niet bepaald relevant meer. Misschien toch maar wegmixen in een cocktail. Op het label prijkt nog ‘for domestic sale only’. Houden zo.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).