Distilleerderij: Tanduay Distillers Inc
Regio: Filipijnen
Fles: Tanduay 5 Year Old Rhum Dark, Gold Seal, 375ml
Kleur: koper
ABV: 80 Proof

Domestic Sale

Ik werk samen met enkele engineers die in Manila, Filipijnen, aan de slag zijn. Enkele maanden geleden kwamen ze over naar België voor een bezoek aan onze kantoren. Uiteraard zijn we op stap geweest en hebben we ons goed geamuseerd. Ik heb ze zelfs bij me thuis getrakteerd op een heuse whisky tasting, waar ze flink van onder de indruk waren. Ze vonden het dan ook belangrijk om een geschenk mee te brengen. Van collega TJ kreeg ik dit flesje in de hand gedrukt met de woorden dat het een niemendalletje betrof (hij had nog een andere, deftige fles mee ook, hij kent immers zijn wereld). Maar ik ben graag a good sport en dus ga ik deze toch ook eens proeven… tegen beter weten in, wellicht.

Koude koffie, roest en bloed, dat is het eerste wat ik op de neus ontwaar. Dat wordt gevolgd door nagellakverwijderaar (een woord dat goed scoort op Scrabble), toffee en amandelspijs. Maar ik beken, het is lang niet zo slecht als ik had gevreesd. Maar niet zoet genoeg en te aards om echt te bekoren.

Ouch, op smaak gaat het wel erg snel bergaf. Waterachtig, flets en enkel nog chemische zoetstof, karamel en vanille.

De afdronk – die ongenadig lang is – geeft nog een hint van kandijsuiker, maar wordt wel erg snel droog. En dat chemische kantje wordt nog eens extra benadrukt.

Blijkbaar al sinds 1854 op de markt en al flink wat medailles gewonnen… Tja, allemaal tussen 1876 en 1973. Niet bepaald relevant meer. Misschien toch maar wegmixen in een cocktail. Op het label prijkt nog ‘for domestic sale only’. Houden zo.

74/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).