Distilleerderij: Don Papav
Regio: Filipijnen
Fles: Don Papa Small Batch Rum
Kleur: amber
ABV: 40%

Snoep!

Dit was de ‘deftige fles’ die onze developers uit Manila hadden meegebracht. Ja, mijn collega’s gaven me natuurlijk eerst die Tanduay rum – een beetje als fopcadeau, zeg maar – en kwamen dan met deze fles op de proppen. Don Papa wordt eveneens op de Filipijnen gestookt, namelijk op het eiland Negros Occidental, ook wel bekend als ‘Sugarlandia’. Het ruikerriet groeit daar op Mount Kanlaon, op vulkanische grond. Hij wordt overigens ook verdund naar 40% met bronwater van dezelfde berg. De rum rijpt 7 jaar in Amerikaanse eik.

Snoep! Dit is vloeibare snoep! Vanille en honing, winegums, Jelly Beans, eau-de-vie van abrikozen en een toets van hoestsiroop. Erg zacht en speels, maar wel mier- en mierzoet!

Bijzonder licht van body met opnieuw die snoeperige toetsen, deze keer bijgetreden met subtiele hints van gekonfijte bloedappelsien. Maar echt… dit is vloeibare snoep – er is geen betere manier om dit te omschrijven. Kapt binnen als Fanta… erg gevaarlijk.

De finish is… wacht… welke finish? Dit is weg voor je het beseft. Bijzonder kort. Oh, well…

Filipijnse rum is toch iets helemaal anders dan Caraïbische, moet ik zeggen. Maar dit viel mij best mee. Thanks, guys, much appreciated.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 13-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).