Distilleerderij: Kavalan
Regio: Taiwan
Fles: Kavalan Selection Peated Cask for The Nectar, OB 2021, Cask R150409110A, 166 bts
Kleur: brons
ABV: 54.0%

Niet de Mout, Maar het Vat

Dit Peated Cask van Kavalan werd al in 2021 gebotteld door Belgisch importeur The Nectar, maar het sample werd pas onlangs ontdekt in de sample kast. Hoog tijd om ook deze even aan de lippen te zetten, me dunkt. Peated Cask doet vermoeden dat niet de mout voor de turftoetsen moet zorgen, maar het vat waarop de spirit rijpte. Dus zonder enige twijfel (?) een Islay vat, zou ik zeggen.

Mooie en relatief complexe neus op mokka, tabak en karamel met een geweldig streepje woodsmoke én turf, wat hem ook iets van vermolmd hout geeft. Doet zelfs een beetje old school aan, terwijl dit wellichte een relatief jonge malt is. Hoe dan ook, ik vind deze neus uitstekend.

Goeie body en verrassend zacht bij aankomst, ondanks het hoge ABV. Toetsen van wit fruit, maar ook gebakken banaan, smeulend houtvuur en karamel met een prachtig streepje turfrook. Wordt echt heerlijk warm in de mond met een mooie kruidigheid. Denk nootmuskaat en zwarte peper, maar ook oregano en iets wat me ei zo na aan curry doet denken. Honing verzacht het geheel. Water is totaal overbodig. Ik ga het zelfs niet eens proberen.

De afdronk is donkerzoet, echt waar. Denk karamel en verkoold hout. Excellente finish!

Dit is echt wel mijn goesting. Bijzonder rijk en bevredigend. En nog steeds verkrijgbaar bij, onder andere, Care For Craft Spirits, voor zo’n 180 EUR. Aanrader!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).