Bottelaar: IN2Spirit
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion Lot 60 Petite Champagne IN2Spirit, 120 bts
Kleur: koper
ABV: 62%

Gekonfijt & Gekarameliseerd

Mauxion is al sinds 1743 aan de slag met cognac en ik had al het genoegen drie bijzonder oude expressies te proeven : een Bon Bois uit 1900 (jawel), een Borderies uit 1931 en een 50-jarige van IN2Spririt. Deze Belgische bottelaar komt nu ook op de proppen met een cognac van dit huis uit de Petite Champagne. Lot 60, dus zo’n goeie 63 jaar oud. Heeft u dat alcoholpercentage ook opgemerkt? Dat kan volgens mij alleen maar als het een Lot betreft en niet een Vintage. Deze werd zonder enige twijfel nog aangevuld met nieuwe eau-de-vie (wat perfect legaal is en de cognac vaak deugd doet).

Karamel, mokka, koffie, mokatine, kandij, chocolade… deze neus is donkerzoet en snoeperig, speels doch matuur. Dan volgens aardse toetsen, iets van groene tuinkruiden en nat hout. Hier kan ik makkelijk een kwartier aan zitten snuffelen alvorens de eerste slok te nemen. Ronduit schitterend.

(15 minuten later)

Prima body en sterkte. Ik dacht dat ik de brandweer zou moeten bellen met zo’n ABV, maar dat is hoegenaamd niet het geval. Stevig, tuurlijk, maar niets wat de speekselklieren niet de baas kunnen. Opnieuw donkerzoet en niet fruitig per sé, maar wel gekonfijt en gekarameliseerd. Een frisse toets van spearmint verschijnt bij de tweede slok. Verrassend levendig voor zo’n ouwe rakker.

Hallelluja! Zo’n afdronk, zeg! Lang, kruidig, zoet, warm… uitdagend. Uitstekend !

De beste Mauxion die ik al proefde (beter nog dan de Bons Bois 1900). Je telt voor een fles zo’n 550 EUR neer. Toegegeven, veel geld. Maar als dit een Macallan 1960 was, mocht je daar minstens 2 nulletjes achter zetten, toch? En geloof me, die zou niet zo lekker zijn als dit spul!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).