Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Cognac: Mauxion Lot 60 Petite Champagne IN2Spirit

Tasting Notes Posted on 27/02/2024 16:30

Bottelaar: IN2Spirit
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion Lot 60 Petite Champagne IN2Spirit, 120 bts
Kleur: koper
ABV: 62%

Gekonfijt & Gekarameliseerd

Mauxion is al sinds 1743 aan de slag met cognac en ik had al het genoegen drie bijzonder oude expressies te proeven : een Bon Bois uit 1900 (jawel), een Borderies uit 1931 en een 50-jarige van IN2Spririt. Deze Belgische bottelaar komt nu ook op de proppen met een cognac van dit huis uit de Petite Champagne. Lot 60, dus zo’n goeie 63 jaar oud. Heeft u dat alcoholpercentage ook opgemerkt? Dat kan volgens mij alleen maar als het een Lot betreft en niet een Vintage. Deze werd zonder enige twijfel nog aangevuld met nieuwe eau-de-vie (wat perfect legaal is en de cognac vaak deugd doet).

Karamel, mokka, koffie, mokatine, kandij, chocolade… deze neus is donkerzoet en snoeperig, speels doch matuur. Dan volgens aardse toetsen, iets van groene tuinkruiden en nat hout. Hier kan ik makkelijk een kwartier aan zitten snuffelen alvorens de eerste slok te nemen. Ronduit schitterend.

(15 minuten later)

Prima body en sterkte. Ik dacht dat ik de brandweer zou moeten bellen met zo’n ABV, maar dat is hoegenaamd niet het geval. Stevig, tuurlijk, maar niets wat de speekselklieren niet de baas kunnen. Opnieuw donkerzoet en niet fruitig per sé, maar wel gekonfijt en gekarameliseerd. Een frisse toets van spearmint verschijnt bij de tweede slok. Verrassend levendig voor zo’n ouwe rakker.

Hallelluja! Zo’n afdronk, zeg! Lang, kruidig, zoet, warm… uitdagend. Uitstekend !

De beste Mauxion die ik al proefde (beter nog dan de Bons Bois 1900). Je telt voor een fles zo’n 550 EUR neer. Toegegeven, veel geld. Maar als dit een Macallan 1960 was, mocht je daar minstens 2 nulletjes achter zetten, toch? En geloof me, die zou niet zo lekker zijn als dit spul!

91/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Cognac: Mauxion 50 Year Old Fins Bois IN2Spirit

Tasting Notes Posted on 27/02/2024 06:30

Bottelaar: IN2Spirit
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion 50 Year Old Fins Bois IN2Spirit, 90 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54%

Zucht van Genot

Een cognac van 50 jaar oud proeven is niet iets wat je elke dag kan doen, maar dankzij de Ieperse bottelaar IN2Spirit kan je zo’n cognac uit de Fins Bois toch proeven. Slechts 90 flessen op 54% zijn beschikaar. Ondanks het feit dat ik ondertussen toch al zo’n 120 cognacs geproefd heb, is dit nog maar mijn 5e uit deze regio! En het is bovendien nog maar mijn derde Mauxion. Spannend.

Machtig… da’s het eerste wat in me opkomst van zodra ik mijn neus twee seconden in het glas heb zitten. Vooraan zitten natuurlijk flink wat zoete, fruitige toetsen, maar die worden hier prachtig omfloerst door aardse toetsen, iets wat me aan babyadem doet denken én een verrassende toets van dieselwalm – I kid you not! Dan volgen chocoladecake, Café Frappé en vanillepudding elkaar in sneltreintempo op, om tot slot nog te eindigen met een toets van een fruitstoofpotje. Ik ben nu al in de zevende hemel.

Elegant, geraffineerd, sexy bijna! Ja, deze cognac is erg lekker op de tong, hoor. Vooraan zitten appelsien, kruidnagel en saffraan, in het midden verschijnen tropische vruchten (ananas, sterfruit en zelfs mango) en achteraan verschijnen nog pompelmoes, munt en houtkruiden. Groots.

De afdronk is hemels. Lang, zoet, kruidig, drogend maar bovenal bevredigend. Ik slaak een zucht van genot.

Erg, erg, erg goed! Echt waar. Reken op zo’n 400 EUR.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).