Bottelaar: IN2Spirit
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Mauxion 50 Year Old Fins Bois IN2Spirit, 90 bts
Kleur: mahonie
ABV: 54%

Zucht van Genot

Een cognac van 50 jaar oud proeven is niet iets wat je elke dag kan doen, maar dankzij de Ieperse bottelaar IN2Spirit kan je zo’n cognac uit de Fins Bois toch proeven. Slechts 90 flessen op 54% zijn beschikaar. Ondanks het feit dat ik ondertussen toch al zo’n 120 cognacs geproefd heb, is dit nog maar mijn 5e uit deze regio! En het is bovendien nog maar mijn derde Mauxion. Spannend.

Machtig… da’s het eerste wat in me opkomst van zodra ik mijn neus twee seconden in het glas heb zitten. Vooraan zitten natuurlijk flink wat zoete, fruitige toetsen, maar die worden hier prachtig omfloerst door aardse toetsen, iets wat me aan babyadem doet denken én een verrassende toets van dieselwalm – I kid you not! Dan volgen chocoladecake, Café Frappé en vanillepudding elkaar in sneltreintempo op, om tot slot nog te eindigen met een toets van een fruitstoofpotje. Ik ben nu al in de zevende hemel.

Elegant, geraffineerd, sexy bijna! Ja, deze cognac is erg lekker op de tong, hoor. Vooraan zitten appelsien, kruidnagel en saffraan, in het midden verschijnen tropische vruchten (ananas, sterfruit en zelfs mango) en achteraan verschijnen nog pompelmoes, munt en houtkruiden. Groots.

De afdronk is hemels. Lang, zoet, kruidig, drogend maar bovenal bevredigend. Ik slaak een zucht van genot.

Erg, erg, erg goed! Echt waar. Reken op zo’n 400 EUR.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).