Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Single Pot Still Hickory Wood Finish for TWE
Kleur: goud
ABV: 58.3%

Limoncello

Hickory Wood is een houtsoort die vaak voor de BBQ wordt gebruikt omwille van het feit dat het een stevige rooksmaak afgeeft, die zoet is en een beetje lijkt op… spek! Jawel. En deze Ierse Pot Still whiskey werd op een vat van deze houtsoort gefinisht (na een reguliere rijping op voormalige bourbon- en sherryvaten). De Londense online retailer The Whisky Agency selecteerde het vat en liet het voor hun shop bottelen op vatsterkte.

De neus is snoeperig zoet en doet me in alle eerlijkheid eerder denken aan een grappa dan aan een whiskey. Of zelfs een limoncello. Flink wat citroen op de neus dus. Daarnaast wat ananas, appels en popcorn. Niet echt mijn ding, moet ik bekennen.

Op smaak is hij flink alcoholisch, zoetzuur en veel te snoeperig. Mijn tanden vallen bijna uit mijn mond. Maar blind zou ik dit nooit whiskey genoemd hebben, hoor. De gedachte van limoncello – weliswaar op steroïden – krijg ik niet uit mijn hoofd. En hij is echt scherp. Te scherp om te bekoren.

De afdronk vertoont dan weer een astringente toets van de tannine en maakt hem drogend. Ik hap naar adem.

Ik kan me wel vinden in een experiment van tijd tot tijd, maar dit vind ik gewoonweg niet lekker.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).