Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Method and Madness Single Pot Still Hickory Wood Finish

Tasting Notes Posted on 20/03/2024 16:30

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Single Pot Still Hickory Wood Finish for TWE
Kleur: goud
ABV: 58.3%

Limoncello

Hickory Wood is een houtsoort die vaak voor de BBQ wordt gebruikt omwille van het feit dat het een stevige rooksmaak afgeeft, die zoet is en een beetje lijkt op… spek! Jawel. En deze Ierse Pot Still whiskey werd op een vat van deze houtsoort gefinisht (na een reguliere rijping op voormalige bourbon- en sherryvaten). De Londense online retailer The Whisky Agency selecteerde het vat en liet het voor hun shop bottelen op vatsterkte.

De neus is snoeperig zoet en doet me in alle eerlijkheid eerder denken aan een grappa dan aan een whiskey. Of zelfs een limoncello. Flink wat citroen op de neus dus. Daarnaast wat ananas, appels en popcorn. Niet echt mijn ding, moet ik bekennen.

Op smaak is hij flink alcoholisch, zoetzuur en veel te snoeperig. Mijn tanden vallen bijna uit mijn mond. Maar blind zou ik dit nooit whiskey genoemd hebben, hoor. De gedachte van limoncello – weliswaar op steroïden – krijg ik niet uit mijn hoofd. En hij is echt scherp. Te scherp om te bekoren.

De afdronk vertoont dan weer een astringente toets van de tannine en maakt hem drogend. Ik hap naar adem.

Ik kan me wel vinden in een experiment van tijd tot tijd, maar dit vind ik gewoonweg niet lekker.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Method and Madness Single Pot Still Maple Wood Finish

Tasting Notes Posted on 20/03/2024 12:30

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Single Pot Still Maple Wood Finish for TWE
Kleur: goud
ABV: 57.1%

Relatief Eenvoudig

Na een reguliere rijping in zowel bourbon- als sherryvaten, werd deze single pot still gefinisht in zogenaamd Maple Wood en de dames en heren van de bekende online shop The Whisky Exchange vonden deze blijkbaar zo goed, dat ze het vat speciaal voor hen lieten bottelen – op vatsterkte dan nog. We zijn eens benieuwd.

Zacht op citrusfruit, suikerwafels, ahornsiroop (ah, ja!), gezouten karamel en gebakken banaan. Een beetje ananas. Lekker, maar relatief eenvoudig.

Op smaak keert het meeste weer, maar is het zoute randje veel meer uitgesproken en verschijnt er ook een flinke toets van gekonfijte gember en wat zwarte peper. Iets van honing en nougat en verse limoen maken het plaatje compleet. Oh, ik zou nog bijna de karrenvracht aan vanille vergeten. Wederom: lekker, maar relatief eenvoudig.

De finish is eigenlijk het beste deel van deze Ierse whiskey. Lekker lang, zacht kruidig en drogend, maar met een mooi streepje sabayon op het sterfbed.

Gelukkig werd deze op vatsterkte gebotteld. Op drinksterkte ging dit volgens mij een eerder saaie whiskey geweest zijn. Neemt niet weg dat het een relatief eenvoudige whiskey blijft, natuurlijk. Maar… eenvoud siert… Soms.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Method and Madness Single Pot Still Japanese Cedarwood

Tasting Notes Posted on 20/03/2024 06:30

Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Japanese Cedarwood
Kleur: licht goud
ABV: 48%

Bizar

Na een reguliere rijping in zowel bourbon- als sherryvaten, werd deze single pot still gefinished in cederhout uit Japan! Da’s op zijn zachts gezegd apart. Dat innovatieve is typisch voor de jongens en meisjes van Method and Madness.

Euh… dit is whiskey? Dat zou ik blind nooit hebben durven beweren. Dit is erg apart, inderdaad. Maar zeker niet slecht, hoor. Gewoon vreemd, want het ruikt helemaal niet naar whiskey. Erg floraal op viooltjes en zelfs lavendel! Dat wordt verder aangevuld met wat papaya en perzik, nectarine en vers afgereden gras. Voeg daar nog wat kruidnagel, kaneel en koriander aan toe, druppel er bloemenhoning overheen en strooi er bloemsuiker over en je hebt een idee van wat ik ruik. Op de achtergrond nog een frisse toets van munt. Bizar!

Op smaak is het zo mogelijk nog bizarder (okay, da’s ongetwijfeld geen goed Nederlands, maar je begrijpt wat ik bedoel). Wat fruit vooraan, maar dan volgen heel snel toetsen van romige bananenlikeur (ik zever niet!), aardbeienconfituur, witte chocolade en limoensap. Munt keert weer. Wat is me dat hier allemaal, zeg? Pittig gekruid, bovendien… Dit is whiskey?

De middellange finish doet er geen twijfel over bestaan: dit is een vreemde vogel. Het fruit trekt zich langzaam terug om plaats te maken voor nat hout, vanille en een groeiende kruidigheid. Bubblegum op het sterfbed. Dat was er te veel aan.

Kijk, ik vind innovatie best leuk. Ik vind een bizarre whiskey best leuk. Maar dit is er wat mij betreft een beetje over. En dan heb ik het niet alleen over de prijs van 110 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).