Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Single Pot Still Maple Wood Finish for TWE
Kleur: goud
ABV: 57.1%

Relatief Eenvoudig

Na een reguliere rijping in zowel bourbon- als sherryvaten, werd deze single pot still gefinisht in zogenaamd Maple Wood en de dames en heren van de bekende online shop The Whisky Exchange vonden deze blijkbaar zo goed, dat ze het vat speciaal voor hen lieten bottelen – op vatsterkte dan nog. We zijn eens benieuwd.

Zacht op citrusfruit, suikerwafels, ahornsiroop (ah, ja!), gezouten karamel en gebakken banaan. Een beetje ananas. Lekker, maar relatief eenvoudig.

Op smaak keert het meeste weer, maar is het zoute randje veel meer uitgesproken en verschijnt er ook een flinke toets van gekonfijte gember en wat zwarte peper. Iets van honing en nougat en verse limoen maken het plaatje compleet. Oh, ik zou nog bijna de karrenvracht aan vanille vergeten. Wederom: lekker, maar relatief eenvoudig.

De finish is eigenlijk het beste deel van deze Ierse whiskey. Lekker lang, zacht kruidig en drogend, maar met een mooi streepje sabayon op het sterfbed.

Gelukkig werd deze op vatsterkte gebotteld. Op drinksterkte ging dit volgens mij een eerder saaie whiskey geweest zijn. Neemt niet weg dat het een relatief eenvoudige whiskey blijft, natuurlijk. Maar… eenvoud siert… Soms.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-02-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).