Distilleerderij: Midleton
Regio: Ierland
Fles: Method and Madness Japanese Cedarwood
Kleur: licht goud
ABV: 48%

Bizar

Na een reguliere rijping in zowel bourbon- als sherryvaten, werd deze single pot still gefinished in cederhout uit Japan! Da’s op zijn zachts gezegd apart. Dat innovatieve is typisch voor de jongens en meisjes van Method and Madness.

Euh… dit is whiskey? Dat zou ik blind nooit hebben durven beweren. Dit is erg apart, inderdaad. Maar zeker niet slecht, hoor. Gewoon vreemd, want het ruikt helemaal niet naar whiskey. Erg floraal op viooltjes en zelfs lavendel! Dat wordt verder aangevuld met wat papaya en perzik, nectarine en vers afgereden gras. Voeg daar nog wat kruidnagel, kaneel en koriander aan toe, druppel er bloemenhoning overheen en strooi er bloemsuiker over en je hebt een idee van wat ik ruik. Op de achtergrond nog een frisse toets van munt. Bizar!

Op smaak is het zo mogelijk nog bizarder (okay, da’s ongetwijfeld geen goed Nederlands, maar je begrijpt wat ik bedoel). Wat fruit vooraan, maar dan volgen heel snel toetsen van romige bananenlikeur (ik zever niet!), aardbeienconfituur, witte chocolade en limoensap. Munt keert weer. Wat is me dat hier allemaal, zeg? Pittig gekruid, bovendien… Dit is whiskey?

De middellange finish doet er geen twijfel over bestaan: dit is een vreemde vogel. Het fruit trekt zich langzaam terug om plaats te maken voor nat hout, vanille en een groeiende kruidigheid. Bubblegum op het sterfbed. Dat was er te veel aan.

Kijk, ik vind innovatie best leuk. Ik vind een bizarre whiskey best leuk. Maar dit is er wat mij betreft een beetje over. En dan heb ik het niet alleen over de prijs van 110 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 31-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).