Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 21 Year Old 2001/2022 Lichtburg #5, Rolf Kaspar, Ex-Bourbon Cask #19, 214 bts
Kleur: goud
ABV: 53.1%

Hersenspinsel

Dankzij mijn makker Benny J uit ‘de Limburg’ – groots Ierse whiskey fan – kon ik reeds de Lichtburg expressies 1, 2 en 3 van Rolf Kaspar proeven. Onlangs drukte hij me samples van 5, 6 en 7 in de hand (nummer 4 wou hij ofwel niet delen, ofwel is het vergeten werk; ik vermoed het laatste – grapje, hé, Benny, ik klaag niet!). Nummer 5 en 6 zet ik graag head-to-head, want het betreft twee zustervaten – ex-bourbon vaten nummer 19 versus nummer 22. Beide zijn afkomstig van bij Bushmills, alle twee te slapen gelegd op 3 april 2001 en gebotteld in oktober 2022.

Helaba, deze is geturfd! Dat is bijzonder onverwacht van dit huis, maar wel erg aangenaam. Hierdoor is het niet de klassieke fruitbom, maar toch schemeren kiwi, papaya en abrikozen door. De turf is erg subtiel, hoor. Het werkt prima. Om het plaatje compleet te maken, heb ik ook nog wat vers gezaagd hout op de neus.

Op smaak is het toch het tropische fruit dat met de aandacht gaat lopen, terwijl de turf een zacht drogend, zoetzure toets en een licht drogend effect sorteert. Ook krijg ik nu flink wat citrusfruit, wat ik op de neus niet had. Denk mandarijn, gekonfijte sinaasappelschillen en zelfs wat yuzu.

De finish is heerlijk: lang, zoet, zacht gekruid en rokerig.

Zou ik er ver naast zitten mocht ik zeggen dat niet de mout geturfd was, maar de malt werd gerijpt op een voormalig Islay vat? Weer zo’n hersenspinsel van me. Dank je wel, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).