Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Irish Single Malt 21 Year Old 2001 Lichtburg #5 Rolf Kaspar

Tasting Notes Posted on 18/03/2024 16:30

Distilleerderij: Bushmills
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 21 Year Old 2001/2022 Lichtburg #5, Rolf Kaspar, Ex-Bourbon Cask #19, 214 bts
Kleur: goud
ABV: 53.1%

Hersenspinsel

Dankzij mijn makker Benny J uit ‘de Limburg’ – groots Ierse whiskey fan – kon ik reeds de Lichtburg expressies 1, 2 en 3 van Rolf Kaspar proeven. Onlangs drukte hij me samples van 5, 6 en 7 in de hand (nummer 4 wou hij ofwel niet delen, ofwel is het vergeten werk; ik vermoed het laatste – grapje, hé, Benny, ik klaag niet!). Nummer 5 en 6 zet ik graag head-to-head, want het betreft twee zustervaten – ex-bourbon vaten nummer 19 versus nummer 22. Beide zijn afkomstig van bij Bushmills, alle twee te slapen gelegd op 3 april 2001 en gebotteld in oktober 2022.

Helaba, deze is geturfd! Dat is bijzonder onverwacht van dit huis, maar wel erg aangenaam. Hierdoor is het niet de klassieke fruitbom, maar toch schemeren kiwi, papaya en abrikozen door. De turf is erg subtiel, hoor. Het werkt prima. Om het plaatje compleet te maken, heb ik ook nog wat vers gezaagd hout op de neus.

Op smaak is het toch het tropische fruit dat met de aandacht gaat lopen, terwijl de turf een zacht drogend, zoetzure toets en een licht drogend effect sorteert. Ook krijg ik nu flink wat citrusfruit, wat ik op de neus niet had. Denk mandarijn, gekonfijte sinaasappelschillen en zelfs wat yuzu.

De finish is heerlijk: lang, zoet, zacht gekruid en rokerig.

Zou ik er ver naast zitten mocht ik zeggen dat niet de mout geturfd was, maar de malt werd gerijpt op een voormalig Islay vat? Weer zo’n hersenspinsel van me. Dank je wel, Benny!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 30-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt 19 Year Old PX Series W.D. O’Connell

Tasting Notes Posted on 18/03/2024 12:30

Bottelaar: W.D. O’Connell
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 19 Year Old PX Series, b. 2021, W.D. O’Connell, Cask #144104, 348 bts
Kleur: amber
ABV: 46.0%

Bloedappelsien

Toen ik vorig jaar in maart mijn tasting ‘Irresistibly Irish’ presenteerde, zat er de 20-jarige in uit de zogenaamde PX-Series van W.D. O’Connell. Maar in het glas zit de 19-jarige, gebotteld door Daithi in 2021. Hij laat er geen twijfel over bestaan en noemt de distilleerderij op het ruglabel: dit is Cooley! Ik proefde deze in oktober 2022 op het whisky festival in Gent, maar kan nu – dankzij een sample van de onvolprezen Benny J (dat klinkt bijna als de naam van een beruchte DJ) – er eventjes voor gaan zitten en heuse tasting notes schrijven. Hij rijpte eerst in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 2 jaar in een PX vat.

Fantastische neus! Blauwe bessen, pruimen, bloedappelsienen en cacaopoeder, aangevuld met een mespuntje kaneel en nootmuskaat. Erg succulent. Achteraan zit nog een toets van menthol, waardoor het geheel me even aan After Eight doet denken. Mooi!

De body is prima, het alcoholpercentage bescheiden maar voldoende. De cacao keert onmiddellijk weer, aangevuld met het donkerzoete fruit, terwijl het hout ook een mooi bittertje aflevert, waardoor het geheel nagenoeg perfect in balans is. Een snoeperig kantje verschijnt vanaf de tweede slok. Ken je die gummi kersensnoep? Dat dus. Heerlijk.

De afdronk is middellang (mocht wat mij betreft wat langer zijn) en bevredigend op donkerzoet fruit, een karrenvracht aan karamel en wat houtkruiden. Bloedappelsien krijgt het laatste woord.

Excellente whisky die je voor minder dan 160 EUR op de kop kan tikken (als je hem nog kan vinden). Aanrader. Thx, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt Bill Phil 7 Year Old Marsala W.D. O’Connell

Tasting Notes Posted on 18/03/2024 06:30

Bottelaar: W.D. O’Connell
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Bill Phil 7 Year Old, W.D. O’Connell, Cask #M201901
Kleur: brons
ABV: 53.0%

Turf & Marsala

Ik heb al het geluk gehad niet minder dan 15 release van W.D. O’Connell te proeven, maar tot mijn verbazing heb ik er nog nooit tasting notes voor geschreven. Stel je voor! Laat ons dat bij deze meteen corrigeren en deze 7-jarige, geturfde jongen aan de spreekwoordelijke tand voelen. De Bill Phil 7 Year Old is dus peated, maar wel gerijpt op een Marsala wijnvat. Heerlijk bronzen kleurtje. Hij werd gebotteld voor Duitsland, Luxemburg en Nederland, maar Benny – die met het sample bezorgde – is van alle markten thuis.

Op de neus is het simpelweg een feest! Net als Jamaicaanse rum en Geuze was de combinatie van turf en sherry iets waar ik aan moest wennen en dat is hier niet anders (ja, ja, Marsala is geen sherry, weet ik wel). Maar het donkerzoete fruit wordt hier erg mooi omfloerst door een zachte rokerigheid met zoetzure turf die niet domineert, maar ondersteunt. Dit ruikt heel erg aangenaam.

De body is prima, de balans tussen de turf en het fruit al evenzeer. Betrekkelijk krachtig, dat wel, met een mooie kruidigheid en rookontwikkeling die het donkerzoete fruit helemaal inpakt. De rookontwikkeling wordt krachtiger bij elke slok. Ik zou bij God niet kunnen zeggen dat die Ierse whiskey is, maar ik kan u verzekeren dat het wel heerlijk smaakt.

De afdronk is lang, intens, kruidig, rokerig, zoet… erg bevredigend.

Daithi O’Connell heeft duidelijk toegang tot erg goed spul. Kudos! Dankjewel, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).