Bottelaar: W.D. O’Connell
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 19 Year Old PX Series, b. 2021, W.D. O’Connell, Cask #144104, 348 bts
Kleur: amber
ABV: 46.0%

Bloedappelsien

Toen ik vorig jaar in maart mijn tasting ‘Irresistibly Irish’ presenteerde, zat er de 20-jarige in uit de zogenaamde PX-Series van W.D. O’Connell. Maar in het glas zit de 19-jarige, gebotteld door Daithi in 2021. Hij laat er geen twijfel over bestaan en noemt de distilleerderij op het ruglabel: dit is Cooley! Ik proefde deze in oktober 2022 op het whisky festival in Gent, maar kan nu – dankzij een sample van de onvolprezen Benny J (dat klinkt bijna als de naam van een beruchte DJ) – er eventjes voor gaan zitten en heuse tasting notes schrijven. Hij rijpte eerst in first fill bourbon barrels en kreeg dan nog een finish van 2 jaar in een PX vat.

Fantastische neus! Blauwe bessen, pruimen, bloedappelsienen en cacaopoeder, aangevuld met een mespuntje kaneel en nootmuskaat. Erg succulent. Achteraan zit nog een toets van menthol, waardoor het geheel me even aan After Eight doet denken. Mooi!

De body is prima, het alcoholpercentage bescheiden maar voldoende. De cacao keert onmiddellijk weer, aangevuld met het donkerzoete fruit, terwijl het hout ook een mooi bittertje aflevert, waardoor het geheel nagenoeg perfect in balans is. Een snoeperig kantje verschijnt vanaf de tweede slok. Ken je die gummi kersensnoep? Dat dus. Heerlijk.

De afdronk is middellang (mocht wat mij betreft wat langer zijn) en bevredigend op donkerzoet fruit, een karrenvracht aan karamel en wat houtkruiden. Bloedappelsien krijgt het laatste woord.

Excellente whisky die je voor minder dan 160 EUR op de kop kan tikken (als je hem nog kan vinden). Aanrader. Thx, Benny.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).