Bottelaar: W.D. O’Connell
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt Bill Phil 7 Year Old, W.D. O’Connell, Cask #M201901
Kleur: brons
ABV: 53.0%

Turf & Marsala

Ik heb al het geluk gehad niet minder dan 15 release van W.D. O’Connell te proeven, maar tot mijn verbazing heb ik er nog nooit tasting notes voor geschreven. Stel je voor! Laat ons dat bij deze meteen corrigeren en deze 7-jarige, geturfde jongen aan de spreekwoordelijke tand voelen. De Bill Phil 7 Year Old is dus peated, maar wel gerijpt op een Marsala wijnvat. Heerlijk bronzen kleurtje. Hij werd gebotteld voor Duitsland, Luxemburg en Nederland, maar Benny – die met het sample bezorgde – is van alle markten thuis.

Op de neus is het simpelweg een feest! Net als Jamaicaanse rum en Geuze was de combinatie van turf en sherry iets waar ik aan moest wennen en dat is hier niet anders (ja, ja, Marsala is geen sherry, weet ik wel). Maar het donkerzoete fruit wordt hier erg mooi omfloerst door een zachte rokerigheid met zoetzure turf die niet domineert, maar ondersteunt. Dit ruikt heel erg aangenaam.

De body is prima, de balans tussen de turf en het fruit al evenzeer. Betrekkelijk krachtig, dat wel, met een mooie kruidigheid en rookontwikkeling die het donkerzoete fruit helemaal inpakt. De rookontwikkeling wordt krachtiger bij elke slok. Ik zou bij God niet kunnen zeggen dat die Ierse whiskey is, maar ik kan u verzekeren dat het wel heerlijk smaakt.

De afdronk is lang, intens, kruidig, rokerig, zoet… erg bevredigend.

Daithi O’Connell heeft duidelijk toegang tot erg goed spul. Kudos! Dankjewel, Benny!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).