Distilleerderij: Tipperary Boutique Distillery
Regio: Ierland
Fles: Tipperary 17 Year Old 2002/2020 Single Cask Release, Bourbon Cask #2302, 210 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.23%

Nickerson

De Tipperary Boutique Distillery is genoemd naar de bekende plaats in Ierland, waar ze werd opgericht door Jennifer Nickerson, Stuart Nickerson en Liam Ahearn. De middelste naam doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Stuart begon in 1981 bij Arthur Bell’s & Sons, maar werd nadien ook manager of consultant bij grote namen zoals Highalnd Park, Glenrothes, Glenfiddich, Balvenie, Girvan, Glenglassaugh en tot slot Tipperary, die in 2020 gebouwd werd. Totdat hun eigen whiskey klaar is om gebotteld te worden, lanceren ze alvast gesourcete whiskey op het merk reeds naambekendheid te geven. In het glas zit een 17-jarige malt die zijn hele leven doorbracht op een bourbonvat en gebotteld werd op vatsterkte van… euh… 57.23%. Ja, u leest het goed, er staan twee cijfers na de komma op het label. Dat zie je niet vaak.

Erg zoete, fruitige neus op vooral wit, Europees fruit. Appels en peren, dus. Daaronder zit een hint van lychee en ananas, wat vanille en hout. Hij heeft ook iets waxy wat me erg aanstaat. Goeie start.

Prima body, maar minder fruitig dan verwacht, moet ik bekennen. Hij vertoont naast de appels en peren nu ook een druppeltje citroensap, maar wordt relatief snel erg bitter. Astringent, da’s het woord dat u zoekt. En da’s toch onverwacht, zeker na 17 jaar rijping. Het zoete evolueert midpalate zelfs naar iets chemisch, wat me dan weer minder aanstaat. Flink kruidig, ook. Een beetje van het goede teveel.

De afdronk is zonder meer lang te noemen en flink gepeperd.

Slecht is hij zeker niet, maar ik moet bekennen dat ik toch wat teleurgesteld achterblijf. Merci, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).