Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Writers’ Tears Limited Edition

Tasting Notes Posted on 16/03/2024 16:30

Distilleerderij: Walsh Whiskey Distillery
Regio: Ierland
Fles: Writers’ Tears Limited Edition, Marsala Wine Finish, Cask #52046, 375 bts
Kleur: oud goud
ABV: 45.0%

Marsala

Van Writers’ Tears heb ik al het genoegen gehad enkele leuke release te proeven. Benny J, groot liefhebber van Ierse whiskey, stopte me onlangs een sample in de handen van deze limited release van de zogenaamde Single Pot Still Chapter 05 in de handen, een Ierse whiskey van de Walsh Whiskey Distillery, gefinisht op een Marsala wijnvat.

Zalig zoete neus op tropisch en gekonfijt fruit met perzik en abrikoos op kop, gevolgd door kiwi, pompelmoes en sterfruit. Er zit ook een randje van groene tuinkruiden aan. Dit is erg mooi, hoor. En very Irish, inderdaad!

De body is wat aan de lichte kant, maar de smaak zit wel goed. Erg goed. Het fruit van de neus passeert ook op de tong de revue, maar wordt aangevuld met een bittertje als van een druivenpit en een zachte kruidigheid van de eik. De Marsala heeft zijn stempel dan wel gedrukt, doch domineert niet. Er zit een mooie, donkerzoete rand aan deze Ierse whiskey.

De finish mocht wat mij betreft wat langer zijn, maar goed is hij wel!

Bedankt, Benny, dit was erg lekker!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Irish Single Malt 14 Year Old 2001 The Unknown

Tasting Notes Posted on 16/03/2024 12:30

Bottelaar: The Whisky Agency
Regio: Ierland
Fles: Irish Single Malt 14 Year Old 2001/2015 The Unknown, The Whisky Agency, Barrel
Kleur: vol goud
ABV: 52.4%

De Onbekende

Deze ‘The Unknown’ van The Whisky Agency is een joint botteling met het Belgische The Nectar en verscheen reeds in 2015. Ik kreeg het sample van deze Ierse single malt van Benny J, hoe kan het ook anders?

Goeie neus, textbook Irish, met tropisch fruit op de neus, zoals banaan, mango en passievrucht. Hint van ontbijtgranen en witte chocolade. Romig. Erg uitnodigend.

Ook op smaak is hij lekker romig en komen de tropische toetsen onmiddellijk terug. Een zacht bittertje als van de pit van een pompelmoes dreigt even roet in het eten te gooien, maar zo ver komt het gelukkig niet. De alcohol laat zich wel voelen en zorgt voor een mooie warmte.

De afdronk is aantrekkelijk lang, licht drogend en zacht gekruid maar bovenal stroperig zoet.

Een erg mooie Ierse whiskey, waarvan ik een donkerbruin vermoeden heb dat hij uit de stallen van Cooley komt. Maar zekerheid daarover heb ik natuurlijk niet. Hij heeft niet voor niets The Unknown, oftewel De Onbekende. Nog verkrijgbaar voor zo’n 125 EUR. Iedere cent waard.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Tipperary 17 Year Old 2002 Single Cask

Tasting Notes Posted on 16/03/2024 06:30

Distilleerderij: Tipperary Boutique Distillery
Regio: Ierland
Fles: Tipperary 17 Year Old 2002/2020 Single Cask Release, Bourbon Cask #2302, 210 bts
Kleur: licht goud
ABV: 57.23%

Nickerson

De Tipperary Boutique Distillery is genoemd naar de bekende plaats in Ierland, waar ze werd opgericht door Jennifer Nickerson, Stuart Nickerson en Liam Ahearn. De middelste naam doet ongetwijfeld een belletje rinkelen. Stuart begon in 1981 bij Arthur Bell’s & Sons, maar werd nadien ook manager of consultant bij grote namen zoals Highalnd Park, Glenrothes, Glenfiddich, Balvenie, Girvan, Glenglassaugh en tot slot Tipperary, die in 2020 gebouwd werd. Totdat hun eigen whiskey klaar is om gebotteld te worden, lanceren ze alvast gesourcete whiskey op het merk reeds naambekendheid te geven. In het glas zit een 17-jarige malt die zijn hele leven doorbracht op een bourbonvat en gebotteld werd op vatsterkte van… euh… 57.23%. Ja, u leest het goed, er staan twee cijfers na de komma op het label. Dat zie je niet vaak.

Erg zoete, fruitige neus op vooral wit, Europees fruit. Appels en peren, dus. Daaronder zit een hint van lychee en ananas, wat vanille en hout. Hij heeft ook iets waxy wat me erg aanstaat. Goeie start.

Prima body, maar minder fruitig dan verwacht, moet ik bekennen. Hij vertoont naast de appels en peren nu ook een druppeltje citroensap, maar wordt relatief snel erg bitter. Astringent, da’s het woord dat u zoekt. En da’s toch onverwacht, zeker na 17 jaar rijping. Het zoete evolueert midpalate zelfs naar iets chemisch, wat me dan weer minder aanstaat. Flink kruidig, ook. Een beetje van het goede teveel.

De afdronk is zonder meer lang te noemen en flink gepeperd.

Slecht is hij zeker niet, maar ik moet bekennen dat ik toch wat teleurgesteld achterblijf. Merci, Benny.

81/100

Geproefd door Mark Dermul op 29-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).