Distilleerderij: Clonakilty
Regio: Ierland
Fles: Clonakilty Galley Head, b. 2021
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Yuzu

Clonakilty, opgericht in 2016, ligt aan de zuidkust van Ierland, nog zuiderlijker dan Cork. Hoewel ze begonnen met het vermarkten van whiskey die ze elders aankochtten, hebben ze ondertussen toch hun eerste eigen whisky op de markt. De Clonakilty Galley Head is genoemd naar een bekende vuurtoren die uitzicht biedt op de warehouses van deze nieuwe distilleerderij. De malt is blijkbaar een vatting van verschillende vattypes, gerijpt op bourbon en gefinisht op STR, Bordeaux en rhum agricole. Ik ben eens benieuwd.

Aangename, zelfs ietwat prikkelende neus op agrums en vanille. Pompelmoes en yuzu, aangevuld met kruisbes en kiwi. Hint van banaan. Speels tropisch en verrassend goed voor wat ongetwijfeld jonge whiskey is.

De body is helaas wat licht. Onmiddellijk erg zoet op moutsuikers en vanille, amandelschaafsel en vers afgereden gras. Minder tropisch dan de neus aankondigde, dat wel. Flink wat citrus. Doet me zelfs eventjes aan Auchentoshan denken – daarvoor alleen al krijgt hij een extra puntje – met duidelijk afgelijnde smaken.

De afdronk is relatief kort en zacht drogend met een bittertje als van een citroenpit op het sterfbed.

Prima release, die ideaal is als aperitief. Ik hou wel van dit soort profiel.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).