Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Clonakilty Galley Head

Tasting Notes Posted on 12/03/2024 16:30

Distilleerderij: Clonakilty
Regio: Ierland
Fles: Clonakilty Galley Head, b. 2021
Kleur: zonlicht
ABV: 40%

Yuzu

Clonakilty, opgericht in 2016, ligt aan de zuidkust van Ierland, nog zuiderlijker dan Cork. Hoewel ze begonnen met het vermarkten van whiskey die ze elders aankochtten, hebben ze ondertussen toch hun eerste eigen whisky op de markt. De Clonakilty Galley Head is genoemd naar een bekende vuurtoren die uitzicht biedt op de warehouses van deze nieuwe distilleerderij. De malt is blijkbaar een vatting van verschillende vattypes, gerijpt op bourbon en gefinisht op STR, Bordeaux en rhum agricole. Ik ben eens benieuwd.

Aangename, zelfs ietwat prikkelende neus op agrums en vanille. Pompelmoes en yuzu, aangevuld met kruisbes en kiwi. Hint van banaan. Speels tropisch en verrassend goed voor wat ongetwijfeld jonge whiskey is.

De body is helaas wat licht. Onmiddellijk erg zoet op moutsuikers en vanille, amandelschaafsel en vers afgereden gras. Minder tropisch dan de neus aankondigde, dat wel. Flink wat citrus. Doet me zelfs eventjes aan Auchentoshan denken – daarvoor alleen al krijgt hij een extra puntje – met duidelijk afgelijnde smaken.

De afdronk is relatief kort en zacht drogend met een bittertje als van een citroenpit op het sterfbed.

Prima release, die ideaal is als aperitief. Ik hou wel van dit soort profiel.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Sailor’s Home Irish Whiskey 10 Year Old Horizon

Tasting Notes Posted on 12/03/2024 12:30

Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey 10 Year Old Horizon, Barbados Rum Casks
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Barbados

Net als de Caravelle is de Horizon van Sailor’s Home een Ierse whiskey die 10 jaar lang mocht rijpen op rum-vaten, deze keer uit Barbados. Ook dit is een blend en ik heb een vermoeden dat het dezelfde samenstelling betreft, maar louter op andere rumvaten gerijpt. Hij is minstens even bleek als de Caravelle.

De neus is een mooi samenspel tussen enerzijds de zachte, toegankelijke toetsen van Ierse malt en grain en anderzijds de bijna funky toetsen van de rum. Hij heeft zelfs iets funky, wat ik eerder met Jamaica zou associëren. Maar lekker is het wel! Ananas, banaan en iets waxy dat me erg aanstaat. Mooi!

Mierzoet en een tikkeltje pikant, ondanks het relatief bescheiden ABV. Erg zoet op banaan en ananas, met flink wat vanille in de mix. Een zachte kruidigheid met een aangenaam bittertje. Dit valt mij goed mee. De invloed van het rum-vat is hier duidelijk een verrijking voor de relatief jonge whiskey.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met een mooi bittertje op het sterfbed. Het laatste woord is echter voor een beetje zoethout en peper.

Ik zou durven zweren dat ik Mount Gay rum proef in deze blend. Zekerheid heb ik niet, natuurijk. Maar lekker is dit zeker. Verkrijgbaar voor zo’n 60 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Sailor’s Home Irish Whiskey 10 Year Old Caravelle

Tasting Notes Posted on 12/03/2024 06:30

Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey 10 Year Old Caravelle, Martinique Rhum Cask Finish, 2300 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Zeilschip

De Caravelle van Sailor’s Home is een buitenbeentje, want niet alleen 10 jaar oud en bijgevolg de eerste release van deze bottelaar met een leeftijdsaanduiding, maar bovendien gerijpt op vaten van Martinique, waar eerder rhum agricole in werd opgevoed. Dit betreft overigens ook een blend – een erg bleke blend. Hij werd overigens genoemd naar een zeilschip dat in de 15e, 16 en zelfs 17e eeuw exploratietochten ondernam naar onder andere Presqu’ile de la Caravelle, een natuurreservaat op Martinique.

Aangenaam zoete neus op moutsuikers, ananas, Frosties, vanillevla en limoensorbet. Iets van gezouten popcorn. Eenvoudig, maar goed.

Op smaak is hij verrassend zoet en snoeperig en doet me een beetje aan vatgerijpte grappa denken (MCMXLVII Aquardens Composita, anyone?). Dan volgen toetsen van bloedappelsien, maïs op de BBQ en zoethout. Prima, maar ik moet wederom niet in eerste plaats aan whiskey denken.

In de afdronk komen vooral de toetsen van grain weer de kop op steken, met popcorn, potloodslijpsel en bananenchips. Het is het lekkerste onderdeel van deze blend.

Ierse grappa met ballen, zeg maar. Verkrijgbaar voor zo’n 64 EUR wat goed betaalbaar is voor een 10-jarige, als u het mij vraagt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).