Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey 10 Year Old Horizon, Barbados Rum Casks
Kleur: witte wijn
ABV: 43%

Barbados

Net als de Caravelle is de Horizon van Sailor’s Home een Ierse whiskey die 10 jaar lang mocht rijpen op rum-vaten, deze keer uit Barbados. Ook dit is een blend en ik heb een vermoeden dat het dezelfde samenstelling betreft, maar louter op andere rumvaten gerijpt. Hij is minstens even bleek als de Caravelle.

De neus is een mooi samenspel tussen enerzijds de zachte, toegankelijke toetsen van Ierse malt en grain en anderzijds de bijna funky toetsen van de rum. Hij heeft zelfs iets funky, wat ik eerder met Jamaica zou associëren. Maar lekker is het wel! Ananas, banaan en iets waxy dat me erg aanstaat. Mooi!

Mierzoet en een tikkeltje pikant, ondanks het relatief bescheiden ABV. Erg zoet op banaan en ananas, met flink wat vanille in de mix. Een zachte kruidigheid met een aangenaam bittertje. Dit valt mij goed mee. De invloed van het rum-vat is hier duidelijk een verrijking voor de relatief jonge whiskey.

De afdronk is middellang, zoet en kruidig met een mooi bittertje op het sterfbed. Het laatste woord is echter voor een beetje zoethout en peper.

Ik zou durven zweren dat ik Mount Gay rum proef in deze blend. Zekerheid heb ik niet, natuurijk. Maar lekker is dit zeker. Verkrijgbaar voor zo’n 60 EUR.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).