Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey 10 Year Old Caravelle, Martinique Rhum Cask Finish, 2300 bts
Kleur: witte wijn
ABV: 46%

Zeilschip

De Caravelle van Sailor’s Home is een buitenbeentje, want niet alleen 10 jaar oud en bijgevolg de eerste release van deze bottelaar met een leeftijdsaanduiding, maar bovendien gerijpt op vaten van Martinique, waar eerder rhum agricole in werd opgevoed. Dit betreft overigens ook een blend – een erg bleke blend. Hij werd overigens genoemd naar een zeilschip dat in de 15e, 16 en zelfs 17e eeuw exploratietochten ondernam naar onder andere Presqu’ile de la Caravelle, een natuurreservaat op Martinique.

Aangenaam zoete neus op moutsuikers, ananas, Frosties, vanillevla en limoensorbet. Iets van gezouten popcorn. Eenvoudig, maar goed.

Op smaak is hij verrassend zoet en snoeperig en doet me een beetje aan vatgerijpte grappa denken (MCMXLVII Aquardens Composita, anyone?). Dan volgen toetsen van bloedappelsien, maïs op de BBQ en zoethout. Prima, maar ik moet wederom niet in eerste plaats aan whiskey denken.

In de afdronk komen vooral de toetsen van grain weer de kop op steken, met popcorn, potloodslijpsel en bananenchips. Het is het lekkerste onderdeel van deze blend.

Ierse grappa met ballen, zeg maar. Verkrijgbaar voor zo’n 64 EUR wat goed betaalbaar is voor een 10-jarige, als u het mij vraagt.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).