Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey Stormchaser, Bourbon, Virgin Oak, Madeira & Irish Stout
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zeebonken

De Stormchaser is wel een erg speciale creatie van Sailor’s Home, van de hand van whiskeymaker Jack Ó’sé, een veteraan uit de Ierse whiskeyindustrie met meer dan 40 jaar ervaring. Het is een mix van vaten: bourbon, virgin oak, madeira en Ierse stout. Hij zit ook op een iets hoger alcoholpercentage dan de andere instappers Haven en Journey, namelijk 46%.

Oei… die neus… da’s apart (en ik ben vriendelijk). Flink groene toetsen met tuinkruiden en jonge takken, opgesmukt met een beetje wit fruit. Doet wat aan Schnaps van appels en peren denken, eerlijk gezegd. Blind zou ik dit geen single malt genoemd hebben.

Op smaak is het een erg lichte boel, moet ik zeggen. Waterachtig is te streng, maar het scheelt niet veel. De kruiden trekken het laken naar zich toe – da’s ongetwijfeld van de virgin oak – terwijl het stoutvat voor een bittertje zorgt, meen ik. Maar het geheel is scherp, jong en uit balans. Midpalate verschijnt nog een iets zoetere, fruitige toets (dank u wel, Madeira), maar eigenlijk is het kalf al verdronken.

De afdronk is middellang, maar te scherp om echt te bekoren.

Ik kan me voorstellen dat zeebonken hier wel warm van worden als ze in een storm zitte, maar vanuit mijn luie zetel voor de open haard is dit maar een klein, jong maltje. Verkrijgbaar voor zo’n 60 EUR.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).