Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Sailor’s Home Irish Whiskey Stormchaser

Tasting Notes Posted on 11/03/2024 16:30

Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey Stormchaser, Bourbon, Virgin Oak, Madeira & Irish Stout
Kleur: licht goud
ABV: 46%

Zeebonken

De Stormchaser is wel een erg speciale creatie van Sailor’s Home, van de hand van whiskeymaker Jack Ó’sé, een veteraan uit de Ierse whiskeyindustrie met meer dan 40 jaar ervaring. Het is een mix van vaten: bourbon, virgin oak, madeira en Ierse stout. Hij zit ook op een iets hoger alcoholpercentage dan de andere instappers Haven en Journey, namelijk 46%.

Oei… die neus… da’s apart (en ik ben vriendelijk). Flink groene toetsen met tuinkruiden en jonge takken, opgesmukt met een beetje wit fruit. Doet wat aan Schnaps van appels en peren denken, eerlijk gezegd. Blind zou ik dit geen single malt genoemd hebben.

Op smaak is het een erg lichte boel, moet ik zeggen. Waterachtig is te streng, maar het scheelt niet veel. De kruiden trekken het laken naar zich toe – da’s ongetwijfeld van de virgin oak – terwijl het stoutvat voor een bittertje zorgt, meen ik. Maar het geheel is scherp, jong en uit balans. Midpalate verschijnt nog een iets zoetere, fruitige toets (dank u wel, Madeira), maar eigenlijk is het kalf al verdronken.

De afdronk is middellang, maar te scherp om echt te bekoren.

Ik kan me voorstellen dat zeebonken hier wel warm van worden als ze in een storm zitte, maar vanuit mijn luie zetel voor de open haard is dit maar een klein, jong maltje. Verkrijgbaar voor zo’n 60 EUR.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Sailor’s Home Irish Whiskey Journey

Tasting Notes Posted on 11/03/2024 12:30

Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey Journey, American & Jamaican Oak Casks
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Blend

Jack Ó’sé haalde in 2020 nog een doctoraat in gistproductie en fermentatie. De man is ondertussen de 70 voorbij. Hij werd eind 2020 binnengehaald door bottelaar Sailor’s Home om de inaugural range van het huis te lanceren, geproduceerd met whiskey die elders werd aangekocht (in afwachting van de eigen productie). Dit is de tweede release van Sailor’s Home: Journey, een blend van malts en grains die rijpten op Amerikaanse eik en dan een finish kreeg op Jamaicaanse vaten.

Op de neus is de component graan dominant aanwezig, maar het zorgt er dan ook voor dat deze neus aangenaam zoet is op pannenkoekenbeslag, popcorn en boter. Een hint van grafiet en rumrozijntjes schermt door. En ja, hij heeft iets wat me aan rum doet denken, maar niet bepaald funky zoals ik van een Jamaicaan zou verwachten. Dit is een erg aangename neus, eerlijk gezegd.

Op smaak keert de zoetigheid onmiddellijk weer, maar nu wordt wel erg duidelijk dat de componenten erg jong zijn. Moutsuikers en een kleine bite van de alcohol zijn mijn deel. Wel lekker warmend, maar qua smaak is het aan de eenvoudige kant.

In de verrassend lange afdronk krijg ik nog meer donkerzoete toetsen (Graeffe suiker!) en zachte kruiden.

Niks mis mee en volgens mij een goeie backbone voor een whiskycocktail. En prima van prijs. Verkrijgbaar voor zo’n 40 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Sailor’s Home Irish Whiskey Haven

Tasting Notes Posted on 11/03/2024 06:30

Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey Haven, Oloroso Sherry & American Bourbon
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Speels & Toegankelijk

Op het onvolprezen festival Spirits in the Sky maakte ik kennis met oprichter Cian Quilty van de nieuwe speler op de Ierse whiskeymarkt Sailor’s Home. Hij sprak vol overtuiging over de nieuwe producten die zij zopas gelanceerd hebben en stelde me voor aan een oudere man aan de andere kant van de tafel, de Master Blender Jack Ó’sé. Jack is echter een legende in de whiskey wereld, dat mag gezegd. Hij begon zijn carrière in 1979 bij Ceimici Teoranta (een Iers producent van spirits voor een heleboel Irish Creams), waar hij in 1985 vertrok om als biotech ingenieur aan de slag te gaan. In 1998 kwam hij terug naar de industrie en vervoegde Alltech (bekend van de Pearse Lyons Distillery in Dublin die hij mee uit de grond stampte). Vandaag is hij de whiskymaker bij Sailor’s Home, een bedrijf dat momenteel bezig is met de bouw van een eigen distilleerderij, maar voorlopig nog rekent op de kunde van Jack om reeds mooie whiskeys te maken met elders aangekochte ingrediënten, voornamelijk Great Northern. Jack liet me kennismaken met zijn vijf creaties en ik nam samples mee van elk die ik hier graag op een rijtje zet. Beginnen doen we met The Haven, een NAS-whiskey die rijpte op een mix van Amerikaanse bourbonvaten en Oloroso sherryvaten.

Frisse en erg snoeperige neus op ontbijtgranen en bananenchips. Een karrenvracht aan Jelly Beans en vanille met een hint van wit fruit. Speels en toegankelijk.

De body is aan de lichte kant met flink wat vanille en honing, gevolgd door wat wit fruit en mandarijntjes. Bijzonder zoet en bijna snoeperig, maar met wat witte peper in de mix. Foutloos, maar niet bepaald boeiend of uitdagend. Speels en toegankelijk.

Ook de afdronk, die verrassend lang is, komt erg snoeperig over. Groene banaan op het sterfbed.

Duidelijk een jonge malt, maar best aangenaam (en ongetwijfeld prima in een Irish Coffee). Verkrijgbaar voor zo’n 53 EUR.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).