Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey Haven, Oloroso Sherry & American Bourbon
Kleur: zonlicht
ABV: 43%

Speels & Toegankelijk

Op het onvolprezen festival Spirits in the Sky maakte ik kennis met oprichter Cian Quilty van de nieuwe speler op de Ierse whiskeymarkt Sailor’s Home. Hij sprak vol overtuiging over de nieuwe producten die zij zopas gelanceerd hebben en stelde me voor aan een oudere man aan de andere kant van de tafel, de Master Blender Jack Ó’sé. Jack is echter een legende in de whiskey wereld, dat mag gezegd. Hij begon zijn carrière in 1979 bij Ceimici Teoranta (een Iers producent van spirits voor een heleboel Irish Creams), waar hij in 1985 vertrok om als biotech ingenieur aan de slag te gaan. In 1998 kwam hij terug naar de industrie en vervoegde Alltech (bekend van de Pearse Lyons Distillery in Dublin die hij mee uit de grond stampte). Vandaag is hij de whiskymaker bij Sailor’s Home, een bedrijf dat momenteel bezig is met de bouw van een eigen distilleerderij, maar voorlopig nog rekent op de kunde van Jack om reeds mooie whiskeys te maken met elders aangekochte ingrediënten, voornamelijk Great Northern. Jack liet me kennismaken met zijn vijf creaties en ik nam samples mee van elk die ik hier graag op een rijtje zet. Beginnen doen we met The Haven, een NAS-whiskey die rijpte op een mix van Amerikaanse bourbonvaten en Oloroso sherryvaten.

Frisse en erg snoeperige neus op ontbijtgranen en bananenchips. Een karrenvracht aan Jelly Beans en vanille met een hint van wit fruit. Speels en toegankelijk.

De body is aan de lichte kant met flink wat vanille en honing, gevolgd door wat wit fruit en mandarijntjes. Bijzonder zoet en bijna snoeperig, maar met wat witte peper in de mix. Foutloos, maar niet bepaald boeiend of uitdagend. Speels en toegankelijk.

Ook de afdronk, die verrassend lang is, komt erg snoeperig over. Groene banaan op het sterfbed.

Duidelijk een jonge malt, maar best aangenaam (en ongetwijfeld prima in een Irish Coffee). Verkrijgbaar voor zo’n 53 EUR.

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).