Bottelaar: Sailor’s Home
Regio: Ierland
Fles: Sailor’s Home Irish Whiskey Journey, American & Jamaican Oak Casks
Kleur: oud goud
ABV: 43%

Blend

Jack Ó’sé haalde in 2020 nog een doctoraat in gistproductie en fermentatie. De man is ondertussen de 70 voorbij. Hij werd eind 2020 binnengehaald door bottelaar Sailor’s Home om de inaugural range van het huis te lanceren, geproduceerd met whiskey die elders werd aangekocht (in afwachting van de eigen productie). Dit is de tweede release van Sailor’s Home: Journey, een blend van malts en grains die rijpten op Amerikaanse eik en dan een finish kreeg op Jamaicaanse vaten.

Op de neus is de component graan dominant aanwezig, maar het zorgt er dan ook voor dat deze neus aangenaam zoet is op pannenkoekenbeslag, popcorn en boter. Een hint van grafiet en rumrozijntjes schermt door. En ja, hij heeft iets wat me aan rum doet denken, maar niet bepaald funky zoals ik van een Jamaicaan zou verwachten. Dit is een erg aangename neus, eerlijk gezegd.

Op smaak keert de zoetigheid onmiddellijk weer, maar nu wordt wel erg duidelijk dat de componenten erg jong zijn. Moutsuikers en een kleine bite van de alcohol zijn mijn deel. Wel lekker warmend, maar qua smaak is het aan de eenvoudige kant.

In de verrassend lange afdronk krijg ik nog meer donkerzoete toetsen (Graeffe suiker!) en zachte kruiden.

Niks mis mee en volgens mij een goeie backbone voor een whiskycocktail. En prima van prijs. Verkrijgbaar voor zo’n 40 EUR.

82/100

Geproefd door Mark Dermul op 16-01-2024
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).