Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 10 Year Old 2011 Smoky
Kleur: goud
ABV: 42%

Boerenworst & Kaas

We proefden eerder al de Kostenzer’s Peaty, gerookt met (Oostenrijkse?) turf (of was het geturfde mout die geïmporteerd werd? Geen idee). Daar mag je deze niet mee verwarren. De Smoky is niet geturfd, maar gerookt met ofwel een ander type hout ofwel op zwaar geblakerde vaten gerijpt. Er is angstvallig weinig info bekend.

Deze neus is aangenaam zoet met een mooi streepje rook – en ja, ik denk dat het woodsmoke betreft – op vanille, vers gebak, maar ook iets dat me doet denken aan… boerenworst! Echt waar, deze is flink umami. En kaas, oude belegen kaas. Het valt me deze keer niet tegen.

Helaas, net als bij de eerdere expressies, valt de malt op de tong voor een groot stuk uit elkaar, hoewel deze op z’n minst nog wat zoetigheid vertoont in de vorm van vanille en een hint van honing. Het streepje rook probeert hem nog wat diepgang te geven, maar heeft het daar erg moeilijk mee.

De afdronk is middellang maar helaas weer veel te houterig.

Een verdienstelijke poging, zeker op de neus, maar kan absoluut niet wedijveren met collega’s uit de omliggende landen.

78/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).