Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 7 Year Old 2014 Peaty
Kleur: goud
ABV: 42%

Rubber

Een geturfde Oostenrijkse whisky? Ik heb daar niet al te beste ervaringen mee (remember J. Haider, Niek?), maar dat was ook al weer meer dan tien jaar geleden. En van een heel andere producent, natuurlijk. Ik heb geen idee of het geturfde mout is die ze gebruikt hebben, dan wel de malt hebben laten rijpen op een vat dat eerder geturfde whisky opgevoegd had. Eens benieuwd van Franz Kostenzer er van gemaakt heeft.

Rubber, plasticine, ecoline, stopverf, verfverdunner. Niets fruitigheid. Dit is beangstigend. Een hint van peperkoek, dat wel. En aardappelschillen. Langzaam maar zeker komt daar dan toch iets zoets langs dat me aan gebakkens appels doet denken. Maar je moet er wel wat geduld voor hebben.

Tuinslang, rubberen laarzen en honing. Vanaf de tweede slok een karrenvracht aan vanille en een mooie hint van banaan. Eindelijk! Dan toch iets dat meevalt. Vanaf de tweede slok komen er toch wat fruitige toetsen aan te pas. Appels, peren, perzik. Maar de zoetzure turf is van aard om één en ander wat scheef te trekken. Het rubberen element is te overheersend.

De finish is als het kauwen op een fietsband.

De tegenvaller der tegenvallers van deze reeks. Zucht.

68/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).