Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 13 Year Old 2008 Double Wood
Kleur: goud
ABV: 40%

Hout

Dit is mijn vierde Tiroler Whisky Alpin op rij en ik moet bekennen dat ik er al een beetje tegenop zie om deze nu nog te proeven, gezien de vorige ervaringen. Maar alles voor de wetenschap. Van deze Double Wood wordt verder niet gespecifieerd op welke type vat hij gerijpt en/of gefinisht werd, maar ik vraag me af of dat veel zal uitmaken. The proof of the pudding enzovoorts.

Vlakke en ronduit oninteressante neus op hout, planken, schaafsel… enfin: you get the picture. Amper esters en niets dan hout. Met een beetje goeie wil (hoewel die smelt als sneeuw voor de zon) een hint van vanille en abrikozen.

Maar net als bij de voorgangers, gaat het ook hier op smaak helaas helemaal mis. Ik proef abrikozenconfituur, gelikt van een houten plankje. Dreigt midpalate eventjes snoeperig te worden, maar de houtkruiden gooien roet in het eten.

Pas in de afdronk wordt het eventjes – heel eventjes – interessant, maar dan gaat het hout weer domineren.

Dju, ik ben bang dat die Oostenrijkse whisky toch echt niks voor mij is.

73/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).