Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Kostenzer Whisky Alpin 13 Year Old 2008 Double Wood

Tasting Notes Posted on 06/03/2024 16:30

Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 13 Year Old 2008 Double Wood
Kleur: goud
ABV: 40%

Hout

Dit is mijn vierde Tiroler Whisky Alpin op rij en ik moet bekennen dat ik er al een beetje tegenop zie om deze nu nog te proeven, gezien de vorige ervaringen. Maar alles voor de wetenschap. Van deze Double Wood wordt verder niet gespecifieerd op welke type vat hij gerijpt en/of gefinisht werd, maar ik vraag me af of dat veel zal uitmaken. The proof of the pudding enzovoorts.

Vlakke en ronduit oninteressante neus op hout, planken, schaafsel… enfin: you get the picture. Amper esters en niets dan hout. Met een beetje goeie wil (hoewel die smelt als sneeuw voor de zon) een hint van vanille en abrikozen.

Maar net als bij de voorgangers, gaat het ook hier op smaak helaas helemaal mis. Ik proef abrikozenconfituur, gelikt van een houten plankje. Dreigt midpalate eventjes snoeperig te worden, maar de houtkruiden gooien roet in het eten.

Pas in de afdronk wordt het eventjes – heel eventjes – interessant, maar dan gaat het hout weer domineren.

Dju, ik ben bang dat die Oostenrijkse whisky toch echt niks voor mij is.

73/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Kostenzer Whisky Alpin 13 Year Old 2008 Sherry Cask Finish

Tasting Notes Posted on 06/03/2024 06:30

Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 13 Year Old 2008 Sherry Cask Finish
Kleur: oud goud
ABV: 40%

Fermenterend Fruit

We proefden eerder de Kostenzer Tiroler Whisky Alpin gerijpt op een voormalig bourbonvat en gefinisht op een voormalig portovat, dus is het maar een kleine moeite om ook die te proeven die enkele maanden mocht doorbrengen op een sherryvat. Tot nu toe was het helemaal mijn ding niet, maar met het bijstellen (naar beneden) van de verwachtingen, valt deze misschien beter mee.

Euh… neen. Hoewel deze op de neus geen verbrande toetsen meer tentoon spreid, krijg ik nu vooral iets metaalachtigs, alsof hij uit blik geschonken werd. Daarnaast fermenterend fruit als abrikozen en licht rottende appelsienen. Oei, oei, oei, dat gaat hier heel snel bergaf, ben ik bang.

De smaak is vlak op vermolmd hout, lichte toetsen van witte peper en zoethout en flink bitter. Midpalate maakt hij mijn mond dan ook helemaal droog.

De afdronk is middellang en vertoont nu toch een mooi zoetje, maar het kalf is al verdronken.

Als dit alles is wat je met je spirit teweeg kan brengen na 13 jaar rijping, dan schort er volgens mij wat aan de spirit of de vatkeuze. Dit is teleurstellend.

73/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).