Distilleerderij: Kostenzer
Regio: Oostenrijk
Fles: Kostenzer Whisky Alpin 13 Year Old 2009 Port Cask Finish
Kleur: goud
ABV: 42%

Verbrand

Franz Kostenzer heeft naast zijn single malt release ‘Malty’ een deel van de spirit laten finishen op een voormalig portovat. De ‘Malty’ viel me wat tegen, dus hopelijk kan het langere rijpen en het portovat wat soelaas brengen.

Het eerste wat opvalt is wat ik eerder omschreef als een ‘verbrand toetsje’ en dat domineert hier ook de neus. Gelukkig wordt dat na enkele ogenblikken ademen wat weggemoffeld door aangename toetsen van rood fruit en zelfs wat rode vetersnoep.

Maar weer kan de smaak de belofte – die al niet groots was – niet invullen. Dit is eerder vlak en houterig met een zachte kruidigheid die me absoluut niet in vervoering kan brengen. Doet overigens helemaal niet aan whisky denken, nu ik er zo even bij stilsta.

De afdronk is gelukkig genadig kort (en droog).

Versta me niet verkeerd, dit is niet slecht. Maar het is absoluut mijn stijl niet. Wellicht een malt voor Schnaps-drinkers?

72/100

Geproefd door Mark Dermul op 03-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).