Brouwerij: Draok
Regio: Nederland
Fles: The Old Pipe D’n Draok, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Frankenbrew

Een beetje ten noorden van Eindhoven, in Sint-Oedenrode, vind je whisky shop The Old Pipe. Naast een prachtig assortiment whisky, beschikken ze ook over een bijzonder bier: D’n Draok, een quadrupel in Belgische stijl die geïnfuseerd werd met whisky. Hij werd gebrouwen door Brouwerij Draok uit Den Bosch en dus verrijkt met niet minder dan 126 verschillende Schotse single malts, waaronder Imperial, Bowmore, Springbank, Ben Nevis, Mortlach, Macallan en Littlemill. Die malts werden eerst samen geblend – een beetje zoals mijn Frankendram, zeg maar – alvorens gebruikt te worden in het bier. Slechts 230 flessen hiervan werden gemaakt en verkocht via de site van de shop voor amper 12 EUR. Het hoeft geen betoog dat hij ondertussen al lang uitverkocht is. Dankzij mijn makker Manny kon ik een fles bemachtigen. Hij schenkt roodbruin met een prachtige schuimkraag die heel de tasting blijft staan.

Rijk, rond en boozy, da’s de neus van dit bier in een notendop. Overrijpe banaan, melkchocolade, grapefruit, karamel en een toets van getoaste eik. Dit is erg lekker, hoor.

Hij is lekker romig op de tong, zoet en zuur tegelijkertijd op rood fruit en grapefruit, flink wat karamel dan die prachtige, zacht verwarmende boozy toets van whisky.

De afdronk is best lang te noemen, waarbij het op het sterfbed een strijd wordt tussen de zoete toetsen van het bier en een licht bittertje als van walnoten en chicorei.

Vermakelijke, maar vooral erg smakelijke ‘donkere’ quadrupel die me erg kon bekoren (en perfect paste op kerstavond). Bedankt, Manny!

PS. De tweede batch werd geïnfuseerd met 30-jarige Brora! Mijn eerste gedacht was, dat is wel bijzonder. Mijn tweede gedacht was… wat een zonde van die Brora… Maar proeven wil ik ‘m wel!

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023