Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: The Old Pipe D’n Draok

Tasting Notes Posted on 04/03/2024 16:30

Brouwerij: Draok
Regio: Nederland
Fles: The Old Pipe D’n Draok, 75cl
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Frankenbrew

Een beetje ten noorden van Eindhoven, in Sint-Oedenrode, vind je whisky shop The Old Pipe. Naast een prachtig assortiment whisky, beschikken ze ook over een bijzonder bier: D’n Draok, een quadrupel in Belgische stijl die geïnfuseerd werd met whisky. Hij werd gebrouwen door Brouwerij Draok uit Den Bosch en dus verrijkt met niet minder dan 126 verschillende Schotse single malts, waaronder Imperial, Bowmore, Springbank, Ben Nevis, Mortlach, Macallan en Littlemill. Die malts werden eerst samen geblend – een beetje zoals mijn Frankendram, zeg maar – alvorens gebruikt te worden in het bier. Slechts 230 flessen hiervan werden gemaakt en verkocht via de site van de shop voor amper 12 EUR. Het hoeft geen betoog dat hij ondertussen al lang uitverkocht is. Dankzij mijn makker Manny kon ik een fles bemachtigen. Hij schenkt roodbruin met een prachtige schuimkraag die heel de tasting blijft staan.

Rijk, rond en boozy, da’s de neus van dit bier in een notendop. Overrijpe banaan, melkchocolade, grapefruit, karamel en een toets van getoaste eik. Dit is erg lekker, hoor.

Hij is lekker romig op de tong, zoet en zuur tegelijkertijd op rood fruit en grapefruit, flink wat karamel dan die prachtige, zacht verwarmende boozy toets van whisky.

De afdronk is best lang te noemen, waarbij het op het sterfbed een strijd wordt tussen de zoete toetsen van het bier en een licht bittertje als van walnoten en chicorei.

Vermakelijke, maar vooral erg smakelijke ‘donkere’ quadrupel die me erg kon bekoren (en perfect paste op kerstavond). Bedankt, Manny!

PS. De tweede batch werd geïnfuseerd met 30-jarige Brora! Mijn eerste gedacht was, dat is wel bijzonder. Mijn tweede gedacht was… wat een zonde van die Brora… Maar proeven wil ik ‘m wel!

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2023



Bier: Three Hills BPAVK Speyside Blend

Tasting Notes Posted on 04/03/2024 06:30

Brouwerij: Three Hills
Regio: UK
Fles: Three Hills BPAVK Speyside Blend, Speyside Barrel Aged Imperial Stout, 440ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Speyside

Three Hills is een brouwerij in het Verenigd Koninkrijk – een beetje ten noorden van Londen in Northamptonshire, opgericht in 2017, maar wel met een taproom in het hart van de Engelse hoofdstad – en deze BPAVK Speyside Blend is hun eerste Russian Imperial Stout die ze lieten rijpen voor 9 maanden op 3 (unpeated) Speyside whiskyvaten. Kijk, dat trekt nu mijn aandacht, zie. Ik ben er dan ook erg benieuwd naar. Hij schenkt gitzwarte met een prachtige beige kraag van grote bellen die lang blijft staan. Aan de slag!

Decadent rijke neus op karamel en kerststol met donkerzoete toetsen van kandijsiroop en gestoofd witloof met een boozy toets van de whisky. Ja, je ruikt echt de Speyside in deze stout! Heerlijk.

Lekker romig op karamel en chocolade met een mooie bitterheid als van chicorei. Maar ook verrassend zoete toetsen als van banaan, honing en toffee, echt waar. Wat lekker zeg. De balans tussen zoet en bitter maakt hier een echt mooie stout van. Ik ben onder de indruk. En de whiskyvaten hebben duidelijk hun stempel gedrukt zonder te gaan domineren, waardoor deze stout zijn identiteit bewaart, en toch prachtige whiskytoetsen meegeeft. Dit is hoe een whisky barrel aged stout zou moeten zijn: niet overwhelming, maar net genoeg om dit extra touch aan het bier te geven. Dat is hier zeker het geval!

In de lange, bevredigende afdronk krijg ik nog meer koffie en honing – een heerlijke combinatie – met een zachte whiskytoets.

Kijk, als een whisky barrel aged stout goed gedaan is, dan krijg je dit soort gebalanceerde biertjes. Dit is absoluut heerlijk. Werd gelanceerd in november 2020 en was in dezelfde maand helaas compleet uitverkocht. Dju!

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023