Brouwerij: Three Hills
Regio: UK
Fles: Three Hills BPAVK Speyside Blend, Speyside Barrel Aged Imperial Stout, 440ml
Kleur: zwart
ABV: 10%

Speyside

Three Hills is een brouwerij in het Verenigd Koninkrijk – een beetje ten noorden van Londen in Northamptonshire, opgericht in 2017, maar wel met een taproom in het hart van de Engelse hoofdstad – en deze BPAVK Speyside Blend is hun eerste Russian Imperial Stout die ze lieten rijpen voor 9 maanden op 3 (unpeated) Speyside whiskyvaten. Kijk, dat trekt nu mijn aandacht, zie. Ik ben er dan ook erg benieuwd naar. Hij schenkt gitzwarte met een prachtige beige kraag van grote bellen die lang blijft staan. Aan de slag!

Decadent rijke neus op karamel en kerststol met donkerzoete toetsen van kandijsiroop en gestoofd witloof met een boozy toets van de whisky. Ja, je ruikt echt de Speyside in deze stout! Heerlijk.

Lekker romig op karamel en chocolade met een mooie bitterheid als van chicorei. Maar ook verrassend zoete toetsen als van banaan, honing en toffee, echt waar. Wat lekker zeg. De balans tussen zoet en bitter maakt hier een echt mooie stout van. Ik ben onder de indruk. En de whiskyvaten hebben duidelijk hun stempel gedrukt zonder te gaan domineren, waardoor deze stout zijn identiteit bewaart, en toch prachtige whiskytoetsen meegeeft. Dit is hoe een whisky barrel aged stout zou moeten zijn: niet overwhelming, maar net genoeg om dit extra touch aan het bier te geven. Dat is hier zeker het geval!

In de lange, bevredigende afdronk krijg ik nog meer koffie en honing – een heerlijke combinatie – met een zachte whiskytoets.

Kijk, als een whisky barrel aged stout goed gedaan is, dan krijg je dit soort gebalanceerde biertjes. Dit is absoluut heerlijk. Werd gelanceerd in november 2020 en was in dezelfde maand helaas compleet uitverkocht. Dju!

Geproefd door Mark Dermul op 19-11-2023