Bottelaar: Abrau Durso
Regio: Rusland
Fles: Abrau Durso Imperial Russian Stout Auchentoshan Three Wood, 375ml
Kleur: zwart
ABV: 8%

Аучентошан Три Вуда

Dit flesje (enfin, drie stuks) kreeg ik cadeau van mijn vriend Kit uit Sint Petersburg, maar heel veel is er over dit flesje bier niet te vinden. Wel weet ik dat Abrau Durso eigenlijk een bekende Russische wijngaard is, opgericht in 1870, die vooral exclusieve mousserende wijnen maakt. Maar ook gewoon rode en witte wijn wordt geproduceerd, alsook spirits (met name vodka). Maar blijkbaar hebben zij toch een hand gehad in deze Russian Imperial Stout die rijpte op vaten waar voorheen de Auchentoshan Three Wood op rijpte (wat vreemd is, want de Three Wood is immers een vatting van drie verschillende vattypen). The plot thickens… Laat ik gewoon maar genieten van dit biertje, toch? Hij schenkt gitzwart en de kraag krijgt amper tijd om te vormen. Van zodra ik gestopt ben met schenken, is de kraag onmiddellijk verdwenen en lijkt het wel of ik een glas cola heb ingeschonken…

De neus offreert vooral kersen, perzik, cuberdons, cola-snoepjes en lychee. Wat een snoeperige neus is me dat! Dit is een Imperial Stout? Nou, nou, vreemd hoor. Maar op de neus alvast niet onaangenaam, zij het wel snoeperig zoet en erg ‘on-Imperial Stout’ als u het mij vraagt.

Op smaak komen er wel wat trekjes van de stout doorheen (licht bittere chicorei en een hint van koffie), maar zijn het opnieuw de snoeperig zoete toetsen die domineren. En hoewel ik dit niet slecht vind, voldoet het hoegenaamd niet aan de verwachtingen. Een vreemde gewaarwording. Het bier is ook aan de lichte kant qua body. Midpalate wordt het beter… dan krijg ik plots een hint van de whisky – ik zou er nooit Auchentoshan kunnen uithalen, hoor – en wordt hij een tikkeltje boozy. Apart. Intrigerend.

In de finish – die relatief lang is – blijft de stout op de achtergrond en nemen zelfs de snoeperige toetsen langzaam maar zeker afscheid om het voetlicht volledig te gunnen aan de whisky toetsen. Top!

Apart, maar wat een geweldige afdronk. Спасибо, Nikita!

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)