Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: Abrau Durso Imperial Russian Stout Auchentoshan Three Wood

Tasting Notes Posted on 03/03/2024 16:30

Bottelaar: Abrau Durso
Regio: Rusland
Fles: Abrau Durso Imperial Russian Stout Auchentoshan Three Wood, 375ml
Kleur: zwart
ABV: 8%

Аучентошан Три Вуда

Dit flesje (enfin, drie stuks) kreeg ik cadeau van mijn vriend Kit uit Sint Petersburg, maar heel veel is er over dit flesje bier niet te vinden. Wel weet ik dat Abrau Durso eigenlijk een bekende Russische wijngaard is, opgericht in 1870, die vooral exclusieve mousserende wijnen maakt. Maar ook gewoon rode en witte wijn wordt geproduceerd, alsook spirits (met name vodka). Maar blijkbaar hebben zij toch een hand gehad in deze Russian Imperial Stout die rijpte op vaten waar voorheen de Auchentoshan Three Wood op rijpte (wat vreemd is, want de Three Wood is immers een vatting van drie verschillende vattypen). The plot thickens… Laat ik gewoon maar genieten van dit biertje, toch? Hij schenkt gitzwart en de kraag krijgt amper tijd om te vormen. Van zodra ik gestopt ben met schenken, is de kraag onmiddellijk verdwenen en lijkt het wel of ik een glas cola heb ingeschonken…

De neus offreert vooral kersen, perzik, cuberdons, cola-snoepjes en lychee. Wat een snoeperige neus is me dat! Dit is een Imperial Stout? Nou, nou, vreemd hoor. Maar op de neus alvast niet onaangenaam, zij het wel snoeperig zoet en erg ‘on-Imperial Stout’ als u het mij vraagt.

Op smaak komen er wel wat trekjes van de stout doorheen (licht bittere chicorei en een hint van koffie), maar zijn het opnieuw de snoeperig zoete toetsen die domineren. En hoewel ik dit niet slecht vind, voldoet het hoegenaamd niet aan de verwachtingen. Een vreemde gewaarwording. Het bier is ook aan de lichte kant qua body. Midpalate wordt het beter… dan krijg ik plots een hint van de whisky – ik zou er nooit Auchentoshan kunnen uithalen, hoor – en wordt hij een tikkeltje boozy. Apart. Intrigerend.

In de finish – die relatief lang is – blijft de stout op de achtergrond en nemen zelfs de snoeperige toetsen langzaam maar zeker afscheid om het voetlicht volledig te gunnen aan de whisky toetsen. Top!

Apart, maar wat een geweldige afdronk. Спасибо, Nikita!

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)



Bier: Founders Velvet Rush Barrel Aged

Tasting Notes Posted on 03/03/2024 06:30

Brouwerij: Founders Brewing Company
Regio: USA
Fles: Founders Velvet Rush Barrel Aged, 355ml
Kleur: bruin
ABV: 11.1%

Wiener Melange

Ook de Velvet Rush van Founders, uit Michigan, is een barrel aged bier, maar in dit geval een zogenaamde Imperial Brown Ale. Hij werd gebrouwen met – niet lachen – koffie, chocolade, vanille en melksuiker. Dat lijkt me iets voor na het eten… Hij schenkt een donkerbruin met een beige kraag met kleine belletjes, die snel gaat liggen en een film van zo’n halve cm op het bier laat liggen.

Het lijkt wel een Wiener Melange op steroïden, op de neus! Koffie, chocoladeschaafsel, slagroom en vanille-ijs. Heerlijk!

Volmondig, bijna romig, op meer van hetzelfde met koffie en vanille op kop. Zachter dan verwacht, wat wellicht de naam verklaart. De chocolade maakt langzamerhand plaats voor steeds meer vanille, terwijl de koffie domineert. Chicorei doet zijn intrede. Dit is erg lekker!

In de middellange afdronk krijg ik nog iets bitters van vers geroosterde koffiebonen.

Dit is een heerlijk biertje om te sippen na het diner, terwijl de rest geniet van zijn Dame Blanche of Crème Brûlée. Geef mij maar gewoon een Velvet Rush.

Geproefd door Mark Dermul op 28-10-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)